Superskräll i spjuttävlingen

SPORTBLADET

"Det här betyder allt"

Foto: Trinidads Keshorn Walcott firar skrällsegern i spjut.

London/Stockholm. Många undrade om det skulle det blir Andreas Thorkildsen, tjeckiske världsettan Vesely eller någon finländsk kastare som skulle ta hem spjutfinalen. 

Svaret blev – en 19-åring från Trinidad & Tobago.

– Det här betyder allt för mig, säger skrällmannen Keshorn Walcott.

De västindiska öarna har dominerat OS på sprintdistanserna hittills. Jamaica med Usain Bolt i spetsen har gjort rent hus på de kortaste loppen och Bahamas lyckades till och med slå USA över den långa herrstafetten.

Men spjut? Nej det var det inte många - för att ens säga någon - som trodde på förhand.

Keshorn Walcott, 19, tog visserligen junior VM-guldet i Barcelona tidigare i sommar, men då var segerlängden inte längre än 78,64.

Personrekordet när han kom till OS var 82,83. Det överträffade han redan i finalens första omgång med ett kast på 83,51, han följde upp det med 84,58 i andra omgången.

Sen följde en nervös tävling där han till slut kunde stå som segrare med bara sju centimeter till godo mot ukrainaren Oleksandra Pyatnytsya.

"Kunde göra det i sömnen"

– Det här är mästerskapets största skräll, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Även Walcott själv var förvånad.

– Jag är förvånad att jag ens tog mig till final. Jag gick bara ut på banan, softade och njöt av att vara med – det fungerade, säger han.

Trinidad är mest känt för snabba sprinters och cricket. Varför började du med spjut?

– Jag spelade cricket, men insåg att jag inte hade någon större framtid där. För fyra år sedan testade jag på spjut och det visade sig att det var där min framtid fanns.

– Mitt första år när jag tävlade gjorde jag det mest på kul. Men 2010 tävlade jag för första gången och vann. Då insåg jag att jag ville göra det fler gånger.

”Helt misslyckat”

Regerande norske mästaren Andreas Thorkildsen mäktade bara med 82,63 på sin sjätteplats.

– För min del är det helt misslyckat. Ett vanligt år är det här längder jag kastar i sömnen, säger han till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS