OS–silver igen för Sverige

avFredrik Jönsson, Lukas Sahlin

Finalen blev en riktigt rysare

Nej, det gick inte den här gången heller.

För fjärde gången föll det svenska handbollsherrarna i en OS–final.

Sverige föll med 21–22 mot favoriten Frankrike.

– Det är känns sjukt jobbigt, vi gör en jäkla fight, säger förbundskapten Staffan Olsson till SVT.

Hela det svenska folket hoppades på en svensk bragd och ett efterlängtat guld efter tre finalförluster i OS–historien.

Och det blev en riktig rysare mot storfavoriten Frankrike.

Sverige inledde starkt och hade grepp om finalen under några minuter i första halvlek, men sedan fick ”Blågult” jaga storfavoriten Frankrike.

Fick avsluta sex mot fem

Vid underläge 19-21, vid 28.24 på matchuret, åkte fransmännen på en utvisning. ”Blågult” fick avsluta sex mot fem och fick alltså en jättechans att komma tillbaka.

Strax efteråt fick det svenska landslaget straff. Niclas Ekberg klev fram – och var iskall. Han dunkade in 20-21 och det blev dramatik sista minuten.

– Vi skakar faktiskt Frankrike i dag. Man kan inte säga att de har en mer växel att lägga i, i dag är det jämnt. Med lite mer flyt och stolpe in hade vi kanske till och med tagit den här matchen, säger Kim Andersson till Radiosporten.

”Känns tomt”

Dessvärre kunde Frankrikes Luc Abalo dunka in bollen i nästa anfall och avgöra OS–finalen.

– Det är tungt just nu. Vi pressar Frankrike in i det sista så det är blandade känslor. När allt nu är slut är det tomt, säger målvakten Johan Sjöstrand till Radiosporten.

Kim Ekdahl Du Rietz reducerade, men närmare än så kom inte Sverige. Det blev en hedersam förlust med 21–22 och det svenska landslaget åker hem med ett OS–silver.

– Det är känns sjukt jobbigt, vi gör en jäkla fight. Vi skulle behövt spela lite bättre anfallsspel för att lyckas nypa dem. Det är små marginaler och vi fightas hela vägen in i slutsekunderna, säger förbundskapten Staffan Olsson, som var tårögd efteråt.

Det var Sveriges fjärde finalförlust i ett olympiskt spel. De andra nederlagen kom 1992, 1996 och 2000.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS