Formsvag Jacobsson bär svenska fanan

SPORTBLADET

I Peking visade Anders Olsson för Jonas Jacobsson att det går att både bära fanan och vinna guld i Paralympics. Nu får skytten Jacobsson chansen att försöka upprepa bedriften i London.

– Men formen är en total katastrof, säger den 47-årige Paralympicslegendaren.

Jacobsson debuterade 1980 och är med sina 16 guld Sveriges mest framgångsrika paralympier genom tiderna. Hedersuppdraget att bära den svenska fanan har han dock aldrig haft.

Inte för att han inte har fått chansen.

Utan för att han aldrig har tackat ja.

– De har frågat några gånger. Men jag har väl känt att jag i första hand har varit där för att tävla, inte för att bära flaggor, säger Jacobsson.

"Gick bra för Anders"

Det sägs att du också har tackat nej för att det sällan går bra för dem som bär fanan?

– Ja, det har väl varit lite si och så med det. Men det gick ju bra för Anders (Olsson) senast i Peking.

Så det var han som överbevisade dig?

– Lite så är det väl. Nu känner jag att det är jag, Anders och Lotta Helsinger som har varit med längst, annars är det väldigt många nya med i truppen. Det var väl dags att jag tar fanan den här gången. Det ska bli kul.

Missade OS-målet

Paralympics i London invigs på onsdag nästa vecka. Frågan är om Jacobsson sedan lyckas kombinera fanbärandet med guld. Formen är allt annat än bra hos östgöten, som tidigare i år misslyckades med målet att bli den förste funktionshindrade skytten i ett OS.

– Som det har sett ut de senaste tre veckorna har det inte ens varit medaljläge i någon gren. Nu på slutet har det lossnat lite grann i en av grenarna, 50 meter helmatch. Där har jag åtminstone skjutit acceptabla resultat.

Analysen av vad som har gått fel lyder kort och gott:

– Jag har inte träffat mitt i tavlan.

Nästa fredag är första tävlingsdagen för Jacobsson i London.

Då måste siktet vara inställt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS