”Trevligt om han hade valt rally...”

avAnna Andersson

Publicerad:

Blomqvists son mot F1: ”VIll bli världsmästare”

Foto: Ola Rockberg
Kör sitt eget race Tom Blomqvist hyllas redan av McLarens F1-stall. Och pappa Stig hjälper gärna till i bakgrunden.

Pappa är världsmästare i rally.

Men Tom Blomqvist väljer en annan väg - mot VM-titeln i F1.

– Han går i Lewis Hamiltons fotspår, säger McLarens stallchef Martin Whitmarsh.

18-årige Tom Blomqvist var bara 16 år när han vann brittiska Formel Renault, den yngsta vinnaren i historien. F1-föraren Lewis Hamilton vann samma serie, då var han 18 år. 2008 - fem år senare - var han tidernas yngsta världsmästare. Lewis Hamilton var också en del av McLarens juniorprogram, precis som Tom Blomqvist är nu.

– Resultaten på banan är den perfekta måttstocken för förare och Tom har redan börjat leverera, säger Martin Whitmarsh, chef hos McLarens F1-stall.

– Vi följer Toms karriär med allra största intresse.

”Väldigt envis”

Tom Blomqvist var inte ens född när hans pappa Stig Blomqvist vann VM-titeln i rally 1984, men motorsporten har alltid funnits med i hans liv. Under uppväxten i England har han gått via go-cart till banracing och nu till McLarens program för framtida F1-förare.

– Det hade varit trevligt om han hade valt rally, med racingen börjar de så tidigt och dagens ungdomar kan inte vänta. Men vi får väl se om vi kan få honom att ändra sig när han blir äldre, säger Stig Blomqvist.

– Han är väldigt envis och uthållig. Han har gjort bra resultat och McLaren vet väl vad de gör. De vet mer än jag.

Givet mål

Far och son Blomqvist befinner sig nu i Åre för att köra bil på is och snö, utbyta erfarenheter och umgås. För Tom är det ett steg att skaffa sig mer erfarenheter - för målet givet.

Att nå F1 och bli bäst i världen.

– Att få vara med i McLaren är en fantastisk möjlighet. Det är härligt att de tror på mig, säger han.

– För mig har F1 alltid varit målet. Jag är i från i Storbritannien och där är det F1 som lockar, det är det fortfarande. Målet har alltid varit att bli världsmästare.

På vilket sätt har din pappa hjälpt dig?

– Han har alltid funnits med i bakgrunden, som pappa. Funnits där om jag behövt hans råd, men han låter mig göra mitt. Att ha en känd pappa kan ge extra positiva bitar inom motorsporten, men någon press känner jag inte. Han kör rally och jag kör på bana. Men det är klart, motorsporten ligger i blodet och jag har det i generna. Bara att vara tillsammans med pappa och se honom jobba med bilarna har hjälpt mig otroligt mycket. Jag ser verkligen fram emot att köra på snö med honom, det har jag nytta av i banracingen också. Alla erfarenheter är viktiga och de kan jag ha nytta av en dag.

Om inte förr så den dagen han når sitt mål.

Att köra formel 1.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1