Björgen om Northugs jättehån: ”Vi är vuxna människor”

Foto: PONTUS ORRE
SPORTBLADET

Petter Northug internutreds av norska skidförbundet efter en Instagram-bild.

Nu pikas han indirekt av Marit Björgen – som menar att man måste använda sunt förnuft på sociala medier.

– Vi är vuxna människor, säger hon till NRK.

Efter att Petter Northug inte fått en plats i den tiomannatrupp som togs ut till världscuppremiären i Ruka den kommande helgen protesterade han mot petningen på Instagram.

31-åringen valde att lägga upp en ironisk bild på landslagschefen Vidar Löfshus och Tor Arne Hetland där de fiktivt diskuterar laguttagningen. Bilden kan ses som en känga till både nämnda ledarduon och ett par landslagskollegor, och Northug internutreds nu för bilden av det norska skidförbundet.

”Det här är ett personalärende som vi hanterar internt och direkt med Petter Northug”, bekräftar mediaansvarige Gro Eide för TV2.

”Handlar om sunt förnuft”

Efter det uppkomna bråket verkar norska folket ställa sig bakom Northug. På Facebook har det gjorts försök att ”sabotera” det norska skidförbundets officiella konto.

När NRK pratar med skiddrottningen Marit Björgen om Northugs bild, menar hon att man måste bete sig på sociala medier.

– Det handlar om sunt förnuft, och vi är vuxna människor så då måste det gå att använda sunt förnuft. Petter får stå för det själv. Jag orkar inte lägga någon energi på det, säger Björgen.

Martin Johnsrud Sundby är också fåordig när han får frågan om den omtalade bilden.

– Förbundet får ta hand om det. Det finns interna riktlinjer och ett ganska tydligt regelverk som vi måste förhålla oss till. Jag förväntar mig att de ser till att han gör det, säger han till NRK.