Stenson irriterad – på publikens mobilkameror

avKristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara. Fansen hade kommit till ­Malmö för att se golfstjärnorna inleda kampen om titeln i Nordea Masters.

Men vissa av stjärnspelarna stördes av kameraljud – från ­publiken.

– Det blir ett irritationsmoment som man inte behöver, ­säger danske Thomas Björn till Sportbladet.

– Man hör ju kamerorna hela ­tiden, fyller Henrik Stenson i.

10 500 åskådare hade letat sig till PGA of Sweden National för första dagens spel i den svenska Europatour-tävlingen. Arrangörerna har storsatsat för att få till en folkfest och siktar på hela 100 000 besökare under spelveckan.

Ett problem under gårdagens spel var dock ljud från denna ­publik, vilket störde vissa spelare under rundorna. När världsstjärna slår tas en hel del bilder med ­mobilkameror, något som låter om mobilen inte är slagen till ljudlöst.

”Verkar vara svårt”

En av spelarna som blev irriterad var förhandsfavoriten, tillika världstvåan Henrik Stenson.

– Det var mycket folk och många som är med och stöttar. Men det verkar som att det absolut svåraste nuförtiden är att stänga av ljudet på mobiltelefonen. Att någon glömmer ljudet är väl okej. Men alla som tar kort… då hör man ju kameran hela tiden.

Var det vid något speciellt slag du stördes?

– Inte direkt mitt i ett slag så mycket. Miguel (Angel Jimenez, reds anm) var nog den som var mest störd av det där ute på banan i dag. Men när du förbereder dig och precis ska slå och hör mobil­kamerorna… det hade varit lätt att fixa till.

”Klart det stör”

Just Stensons boll attraherade särskilt mycket publik. Inte uteslutande tack vare att svensken gör upp om titeln som världsetta, men även för att just Jimenez och danske stjärnan Thomas Björn fanns med i bollen.

– Det är klart att det stör ju oss när det händer när vi ska slå. Det blir ett irritationsmoment som man inte behöver. Men det får vi någonstans acceptera, det är kul att de vill ta de här bilderna. Det är ju ett tecken på att vi gjort ­något bra någon gång så att de känner igen oss, säger dansken till Sportbladet.

Runt om på banan utanför ­Malmö skyltas tydligt med att mobiltelefoner ska vara just ljudlösa. Något som går vissa åskådare förbi.

Tacksam för publiken

Även Peter Hanson, som gick ut på eftermiddagen, märkte av ­kameraljuden från mobilerna. Han tror att vinden vid Nordea ­Masters – som var markant i går – kan vara lömsk och spela in när den för ljuden närmare spelarna.

– Ja, jag märkte av det några gånger. Vissa mobilkameror ger ju de där klickljuden. Jag bröt en gång på ettan och gick ifrån bollen någon annan gång. Som spelare är det ofta så att man blir irriterad på det för att man gör en miss själv.

Men Hanson betonar också att det är upp till spelarna själva att kunna klara störningsmoment, och att det inte alltid är publik som ligger bakom att spelare störs på olika sätt.

– Vi spelar ju bara en stor tävling här om året och vi är tacksamma att de kommer ut. Vi ska kunna bryta och fokusera om. Det är bara att köra ner huvudet. Det är alltid spelarens yttersta ansvar, tyvärr. Vi försöker ofta skylla ifrån oss, men det går inte, säger han med ett skratt.

Och det var inte alla som blev lidande av ljuden. Svenskdoldisen Jens Dantorp, i delad ledning efter första dagen, hade det lugnare ute på banan och stördes inte.

– Det märkte jag inte av. Det var ingenting jag tänkte på i varje fall, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Golf