Sverige föll i DC efter utklassning

Foto: Ymer reagerar.
SPORTBLADET

Sverige hade 2–1 och skrälläge mot storfavoriten Österrike.

Men både Elias Ymer och Christian Lindell förlorade sina singlar i tre raka set – och nu väntar Danmark i en första kvalomgång i Davis Cup-tennisens andradivision.

– Det kändes bättre i fredags, sade Ymer.

Inför den femte och avgörande singeln i Idrottshuset i Örebro överraskade Österrike med att peta förre världsåttan Jürgen Melzer – som först föll mot Elias Ymer i fredags och därefter förlorade lördagens dubbel – och i stället spela med den yngre brodern Melzer, Gerald.

Svenska DC-kaptenen Fredrik "Fidde" Rosengren valde dock att låta Christian Lindell få förnyat förtroende. Trots 0–3 mot Österrikes ankare Andreas Haider-Maurer i fredags, och trots att Lindell – som trivs betydligt bättre på grus – har haft problem att anpassa sig till hardcourt.

På lördagen menade "Fidde" Rosengren att det gällde att tänka både kort- och långsiktigt, och att 23-årige Lindell skulle ha nytta av erfarenheten att spela en eventuell avgörande femtesingel.

Drygt en och en halv timme senare hade en frustrerad Lindell förlorat i tre raka set – 1–6, 1–6, 3–6.

Och i stället för att möta Nederländerna i den andra omgången väntar Danmark – som föll mot Ryssland – i den första kvalomgången för Sverige som de senaste två åren säkrat sin existens i den näst högsta divisionen i den sista kvalomgången.

Problem med serven

Före söndagens singlar ledde Sverige med 2–1. Det var endast tredje gången i de senaste tio Davis Cup-matcherna Sverige varit i ledningen före den sista dagens avgörande.

Elias Ymer, som skrällvann mot förre världsåttan Jürgen Melzer i fredags, hade chans att ordna ointagliga 3–1.

Men den 55:e-rankade Andreas Haider-Maurer var numret för stort för den 189:e-rankade svensken, och vann med 6–4, 7–6, 6–3. Främst var det österrikarens serve som vållade stora problem för Ymer.

– Jag trodde inte att hans serve var så bra, sade Ymer.

– Så fort bollen var i spel så kände jag att jag kunde spela med honom.

Föll i tiebreak

På sitt tredje försök lyckades Ymer bryta Haider-Maurers serve. Då betydde det 5–5 i andra set. Det blev sedan tiebreak där Ymer ledde med 5–4 och hade 6–6 – men tappade till 6–8.

I inledningen av tredje hade Ymer tre breakbollar, men missade chansen och sedan gick luften ur honom.

– Hade jag fått med mig andra set hade det blivit en helt annan match. Jag spelade bra då, sade Ymer.

– Men det blev 0–2 och det var mot Haider-Maurer... Det gick inte i dag.

– Jag tog en hel vilodag och laddade om, men jag kände att jag inte rörde mig lika bra som i fredags.

Fredrik Scherman/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Davis Cup

Elias Ymer

Tennis