Friends in speed

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Vänskapen ska ta det klassiska stallet till toppen igen

Foto: TT

Båda två är världsmästare.

Men det som binder dem samman är vänskapen – och tillsammans ska Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen ta Ferrari tillbaka till toppen.

När Kimi Räikkönen vann VM 2007 hade Sebastian Vettel precis debuterat i F1. Han körde ett lopp för BMW och fick chansen i Toro Rosso. Han var ung och kände ingen – men finländaren hjälpte honom att hitta rätt.

– Kimi är varken svår eller stöddig. Jag har känt honom länge och han var en av få som behandlade mig med respekt när jag kom till F1 och det uppskattar jag, säger tysken till motorsporttotal.

Under hans vingar

Räikkönen var då stjärna i F1, han hade varit tvåa i VM vid två tillfällen och han körde för Ferrari, men han tog med sig nykomlingen i sitt privata flygplan och de lärde känna varandra.

– Vi jobbar med samma sak, vi njuter båda av att köra F1 så med andra ord har vi ett par gemensamma intressen. Vi började umgås utanför banan för ett par år sedan, säger Vettel till Bild.

– På banan gör självklart var och en sin grej. Det går inte att blanda vänskap med fajten på banan, men Kimi är ärlig och väldigt rättfram.

Rivaler även privat

När de ses privat handlar det ofta om badminton och där har Sebastian Vettel lärt sig att förlora. Han har fått stryk oräkneliga gånger av den betydligt äldre finländaren.

– Fortfarande är det inte han som vinner, säger Räikkönen.

– Självklart vill båda vinna, men man kan ha roligt tillsammans ändå och försöka lösa problemen gemensamt. Seb har mognat de senaste åren, men han är en normal, rolig och juste kille.

Vettel har under hela sin karriär inom F1 omgett sig med finländare, alla hans fystränare har kommit från landet med de tusen sjöarna och i februari köpte han sig även ett hus 20 mil från Helsingfors.

Hyllar finländare

– Många människor pratar mycket, men gör ingenting, säger den fyrfaldige världsmästaren Vettel.

– Finländare däremot handlar först och pratar sedan.

I säsongspremiären för två veckor sedan stod Vettel på prispallen igen, Räikkönen tvingades bryta. På söndag väntar årets andra lopp, Malaysias GP, och det är tillsammans som de ska ta Ferrari tillbaka till toppen.

Ferraris förarpar under 2000-talet

”varken svår eller stöddig” Vettel (till höger) trivs med Räikkönen – ”en av få” som behandlade honom med respekt när tysken var ny i F1. Foto

2000–2005: Michael Schumacher, Rubens Barrichello.

Schumacher vann fem VM-titlar under den tiden, Barrichello bar vattenflaskorna och släppte förbi ”Schumi” när det kom order.

2006: Michael Schumacher, Felipe Massa.

Schumachers karriär var på väg utför, att vara etta i stallet var inte längre lika viktigt utan han försökte utveckla talangen Massa som kom från Sauber.

2007–2009: Kimi Räikkönen, Felipe Massa.

Räikkönen vann titeln 2007. 2008 var Massa nära att göra detsamma. En harmonisk duo som körde på lika villkor.

2010–2013: Fernando Alonso, Felipe Massa.

Alonso kom in och tog en ledarroll, Massa blev andreförare och lämnade sedan teamet.

2014: Fernando Alonso, Kimi Räikkönen.

Alonso hade stallmedlemmarna med sig, men kom på kant med cheferna eftersom han ansåg att bilen var för dålig. Räikkönen tog det hela med ro, och laddade för nästa säsong då Sebastian Vettel anslöt.

Publicerad: