’Skandal-löparen’ vann efter massvurpa

SPORTBLADET

Mekhissi-Benabbad tog guld på 1 500 meter efter dramatik

Zürich/Stockholm. I fredags diskvalificerades han efter att han tagit guld på 3 000 meter hinder.

I dag fick den skandalomsusade fransmannen Mahiedine Mekhissi-Benabbad sin revansch, när han tog EM-guld på 1 500 meter efter stor dramatik i finalen.

I fredags blev fransmannen Mahiedine Mekhissi-Benabbad rejält omskriven när han, som var överlägsen vinnare på 3 000 meter hinder, diskvalificerades efter att han dragit av sig linnet på upploppet.

I dag fick han sin revansch när han tog EM-guld på 1 500 meter i herrarnas final i Zürich – och han hade tröjan på sig hela vägen in i mål.

”Extraordinärt”

– Jag trodde verkligen på mig själv och är så glad att jag kunde vinna på det här sättet. Jag känner mig bättre nu men är fortfarande besviken, jag kunde ha stått för en historisk dubbel. Men jag accepterar diskvalificeringen och blickar framåt nu, säger guldmedaljören till TV4.

Sportbladet träffade Frankrikes förbundskapten Philippe Dupont efter loppet, som var lyrisk efter Mekhissi-Benabbads seger.

– Underbart! Extraordinärt!

Trodde du det här?

– Ja, det trodde jag, men det var svårt för honom efter hinderloppet och fråntagandet av medaljen, säger han.

Kaoslopp – fyra löpare ramlade

Med 400 meter kvar på loppet ryckte Mekhissi-Benabbad iväg. När han tryckte sig framåt på banorna stötte han i ett par löpare – och det var långt ifrån alla som klarade att hålla balansen för fransmannens framfart.

Britten Charlie Grice fick ta emot flera törnar och ramlade tillslut tillsammans med både tysken Florian Orth och ukrainaren Stanislav Maslov.

Irländaren Ciaran Ó Lionáird bröt allra först efter att han tappat balansen varvet före Mekhissi-Benabbads ryck.

”Jag är helt förstörd”

Charlie Grice var väldigt upprörd efteråt.

– Jag blev knockad två gånger, jag är helt förstörd. Jag kände att jag kunde tagit medalj, säger han.

Storfavoriten Henrik Ingebrigtsen från Norge hade även han stora problem att hänga med Mekhissi-Benabbad när löparna omkring honom ramlade till höger och vänster, men hyllar guldmedaljören stort efteråt.

– Han var den bästa i dag, helt klart. Han rycker vid helt rätt tidpunkt när vi andra är oförberedda, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott