Johaug: ”Ville stänga in mig på ett rum”

SPORTBLADET

Skid-VM-drottningen om tuffa tiden

Norskan Therese Johaug var skid-VM i Faluns stora drottning med tre guld.

Men efter mästerskapet var hon helt slut.

I SVT:s ”Skavlan” berättade hon om tuffa tiden efteråt.

– Jag ville bara stänga in mig på ett rum, säger hon.

Norge dominerade skid-VM i Falun med totalt 14 medaljer varav 9 guld. Bland damerna var det Therese Johaug som gjorde störst succé med tre guld, i skiathlon, stafetten och tremilen.

Men därefter återstod två veckor av säsongen med tävlingar i Lahti, Drammen och Holmenkollen. Johaug stod över sprinten i Drammen och i ”Skavlan” berättar hon att hon var mentalt slut efter VM.

– Första dagarna kände jag mig väldigt lättad och glad, men sen kommer en period då luften går ur ballongen helt, då känner man sig helt tömd på energi. Jag kände det speciellt efter tremilen i Holmenkollen. Man har bara lust att ligga på soffan eller stänga in sig på ett rum, säger hon.

”Borde vara en happy girl”

I programmet berättar hon även om svårigheterna att ladda om till en ny säsong.

– Man fattar inte hur man ska orka ett träningspass eller motivera sig för en ny säsong. Det är konstigt, för du borde vara glad att du klarat målet och därför vara en ”happy girl” men samtidigt tänker du: ”Jaha, då var det över”. Det blir en tomhetskänsla när det är ett halvår med träning innan man ska tävla igen, säger Johaug.

Skavlan: ”Du var rätt sliten?”

– Ja, och det är nog först då man inser att det man gör kostar på. När jag var i Falun och under säsongen trodde jag inte att jag skulle bli sliten men när tremilen i Holmenkollen var över så bara.... (en suck av lättnad).

ARTIKELN HANDLAR OM