Ericssons hyllning till Ronnie Peterson

avAnna Andersson

Publicerad:

Kör med specialdesignad hjälm

1 av 5

Det är 40 år sedan Ronnie Peterson vann Monacos GP.

Nu hedrar Marcus Ericsson legendaren med en specialdesignad hjälm och genom att använda Petersons hjälmväska.

– Jag ska göra allt för att hylla honom och hans minne.

Ronnie Peterson är Sveriges mest framgångsrika F1-förare och han vann bland annat Monacos stadslopp 1974. Han föddes i Örebro och omkom under ett F1-lopp i Italien 1978.

Marcus Ericsson kör för Caterham, han är uppvuxen i Kumla två mil från Örebro och trots att han föddes nästan exakt tolv år efter den fruktansvärda kraschen på Monza är det Peterson som inspirerat honom.

”En stor ära för mig”

– Det är en stor ära för mig att vara ännu en svensk F1-förare som följer i hans fotspår, framförallt eftersom han och jag är från samma landsdel, säger Marcus Ericsson.

För att hylla idolen ska Ericsson använda en specialdesignad hjälm i Petersons färger och han har även lånat den väska som Peterson bar sin hjälm i för 40 år sedan.

– Även om vi inte slåss om segern ska jag göra allt jag kan för att hylla honom och hans minne. Det är mycket folk som har frågat mig om Ayrton Senna, men faktum är att det är Ronnie som har inspirerat mig. Inte för att jag såg honom tävla, utan för att han är den stora hjälten hemma i Kumla.

”Helt galet”

I dag inleds träningarna inför söndagens klassiska stadslopp och även om Marcus Ericsson har kört i furstendömet många gånger har han aldrig tidigare gjort det i en F1-bil. Monacos GP är känt för att det inte förlåter ett enda misstag.

– Körmässigt blir det ingen lätt helg. Banan är otroligt svårkörd och det finns inga marginaler, säger Ericsson till Sportbladet.

– Man måste vara otroligt precis när man är på banan. Samtidigt blir det en oförglömlig upplevelse att köra F1 på Monacos gator. Det kommer att vara helt galet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1