Landaisponny

avZendry Svärdkrona

SPORTBLADET

Historia

Landaisponnyn kommer från det skogiga landskapet Landes i sydvästra Frankrike som sträcker sig från Bordeaux ned till Biarritz vid kanten av Pyrenéerna. Tidigare fanns det även en större barthaisponny men numera räknas landais och barthais som samma ras. Rasen kan eventuellt härstamma från tarpanen eller från de hästar som avbildats i de närliggande Lascauxgrottorna, oavsett vilket så är det en mycket gammal ras.

Arabiskt blod tros ha tillförts redan vid tiden för slaget vid Poitiers år 732. Mer arabiskt blod infördes under 1800-talet och återigen år 1913. Vid denna tid fanns det 2.000 landaisponnyer men efter andra världskriget var rasen nära att utrotas och vid ett tillfälle fanns det endast 150 ponnyer kvar. 1946 började man att korsa in andra raser för att få fram en kraftigare ponny, men sedan försökte man istället att återskapa den ursprungliga lättare typen med hjälp av arab- och welshponnyhingstar.

Landaisponnyn är en mycket populär barnponny i Frankrike och rasen har spelat en stor roll i skapandet av den franska ridponnyn. Landaisponnyn är av god kvalitet, den är härdig och anpassar sig lätt till olika klimat, den är lättfödd, foglig och intelligent.

Exteriör

Mankhöjden ligger På 115 till 135 cm. Förekommande färger är brun, svart och fux.

Huvudet är litet, ädelt och välskuret med rak nosprofil bred panna stora vackra "bambiögon", små, fint skurna öron och stora, öppna näsborrar.

Halsen är av god längd, muskulös, böjd och väl ansatt. Manen och svansen är långa och hårremmen är silkeslen.

Manken är välmarkerad, ryggen kort, rak och bred, kort, sluttande och något takformigt kors. Långt och välliggande bogparti djupt och relativt smalt bröst samt rundad buk.

Solida och relativt smala ben, knipta skenben är vanligt, goda fötter och ofta något för outvecklade lår.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport