Kriget i McLaren kan ha kostat dem titeln

SPORTBLADET

Fernando Alonso eller Lewis Hamilton?

Svaret är – och har på något sätt alltid varit –?Kimi Räikkönen.

Den iskalle finländaren som äntligen hittat rätt.

Ni var många som skrattade och skrev hånfulla mejl när jag den 9 juli skrev:

”VM-kampen står emellan Lewis Hamilton och Fernando Alonso.

Det gör Kimi Räikkönen till den stora titelfavoriten.”

Då var det åtta tävlingar kvar av säsongen och Kimi Räikkönen skulle ta in 18 poäng, det såg länge tufft ut – framförallt eftersom han skulle ta hem 17 poäng när två lopp återstod …

Nu är han i alla fall Finlands tredje världsmästare i formel 1 och den första sedan McLaren-Mercedes Mika Häkkinen tog sina två titlar 1998 och 1999.

Nåväl …

Årets säsong har på många sätt varit magnifik, den har innehållit allt och lite till.

Vi kommer aldrig att glömma spionskandalen som slutade med att McLaren-Mercedes uteslöts ur konstruktörsmästerskapet sedan deras dubble världsmästare klivit fram som nyckelvittne. Det går inte heller att förtränga McLaren-Mercedes interna krig mellan Fernando Alonso och Lewis Hamilton. Det gjorde stallet med de två bästa bilarna enormt sårbart och det är mycket möjligt att det var just där som McLaren förlorade VM-titeln.

För i mångt och mycket handlar det om att McLaren förlorade titeln.

De hade allt.

?26 poängs försprång före den närmast jagande Ferrarin efter sju av 17 lopp.

?De hade två förare i topp när två lopp återstod och då var det 17 poäng till Kimi Räikkönen.

?De hade två förare i topp av VM-tabellen fram till 64 varv återstod av säsongen. Lewis Hamilton hade precis tagit sig upp till plats sex när han plötsligt fick ett problem med växellådan och bilen rasade till plats 18. Säkerhetssystemet gjorde att bilen startade om sig själv – men VM-titeln var borta.

Men de hade också extremt tuffa interna problem vilket gjorde att förarna koncentrerade sig mer på varandra än på omvärlden och det är just det som var den avgörande punkten. Ferrari arbetade som ett team, de lät Felipe Massa bära vattenflaskorna när han inte längre ansågs kunna hota VM-titeln och den hjälp han gav Kimi Räikkönen har varit ovärderlig. Finländaren har vunnit tre av de fyra senaste loppen och han har inte bara klivit i den kostym som den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher lämnade i Brasilien för ett år sedan.

Han har fyllt ut den och gjort den till sin egen.

Han älskade fester

Under sin tid i McLaren-Mercedes var finländaren känd för att älska fester och för att bilen gick sönder på märkliga sätt just när loppen skulle avgöras. Det snackades om att han var en iskall tjurskalle som inte lyssnade på någon annan och som inte brydde sig om teamet.

Hos Ferrari däremot syns plötsligt en helt annan kille, han har mognat och lämnat kalasandet bakom sig. Han har koncentrerat sig på det han faktiskt ska göra och efter problemen under ett par veckor under försommaren då han bröt i Spanien, kraschade i kvalet till Monacos GP och körde på stallkompisen i Kanadas GP har han hittat rätt. Han har vunnit fler lopp än någon annan i år och han har på ett iskallt sätt kunnat dra nytta av problemen i McLaren.

Kimi Räikkönen har lyckats det som hans företrädare Schumacher misslyckats med de två senaste säsongerna.

Det gör honom till en mycket värdig världsmästare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport