”En otroligt bra återväxt”

SPORTBLADET

Förbundskaptenen om nästa gyllene generation

De föds, spelar UVM-final efter 21 år och bildar en strålande handbollsgeneration i världseliten ytterligare fem år senare.

Sportbladet har funnit det gyllene mönstret.

– Det här gänget ingår i en stor satsning mot OS 2012, säger a-förbundskaptenen Ingemar Linnéll.

Gurkburken må vara begraven.

Men svensk handboll lever i allra högsta grad.

Och framtiden ser så ljus att förbundspamparna nog snart måste bära solglasögon.

Häng med nu:

1964 föddes en blivande legendarisk generation handbollsspelare med bland andra Magnus Wislander, Staffan Olsson och Ola Lindgren. 1985 tog de sig som första svenska lag till en UVM-final. Fem år senare, 1990, vann de Sveriges första VM-guld i ”modern tid” och inledde den gyllene epoken.

1982 föddes en blivande, oerhört talangfull generation handbollsspelare med bland andra Jonas Larholm och Kim Andersson. 2003 tog de Sveriges första UVM-guld. Fem år senare, 2008, ska de bilda stomme i det landslag som ska föra Sverige tillbaka till världstoppen och OS.

Satsar mot OS 2012

Nu är det dags igen: i går vann 1986-87:orna UVM-guld (31–29 mot Tyskland) och om fem år är det, just det, dags för OS 2012.

– (Skratt) Det är rätt, säger a-förbundskaptenen Ingemar Linnéll när Sportbladet påvisar mönstret.

I laget ingår flera spelare som redan slagit igenom i elitserien – Johan Jakobsson (Sävehof), Tobias Warvne (Lindesberg), Johan Sjöstrand (Skövde) och Andreas Palicka (Redbergslid).

– Det här gänget ingår i en stor satsning mot OS 2012 som vi har tillsammans med SOK. Det här är fantastiskt viktigt och visar att vi gör ett bra jobb. Vi har en röd tråd genom verksamheten och arbetar med kravanalyser med mera, säger Linnéll, som var på plats förra veckan i Makedonien och hjälpte till.

Och vid OS 2012 är Larholm-/Kim Andersson- generationen 30 år och troligen på höjden av sin karriärer.

– Det är otroligt bra återväxt i rätt tid, säger Linnéll.

Och bakom 86-87:orna finna en ännu talangfullare generation med Oscar Carlén som största stjärnan. De tog brons i JVM häromveckan och brons i JEM i fjol.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll