Klüft: – Jag är skitförbannad

SPORTBLADET

Världsstjärnan upprörd efter att ha använts i rasistpropaganda

Foto: UTsatt Carolina Klüft har råkat ut för manipulerade nakenbilder och rasistattacker. Faximil från Sportbladet 27 november, samt den rasistiska annonsen.

hot chef stroom. Carolina Klüft känner sig kränkt av att ha utnyttjats i främlingsfientlig propaganda på internet.

– Jag är skitförbannad och ledsen. Det är ett angrepp på mig både som person och människa, säger Carro.

Carolina Klüft är just nu på träningsläger i ett soligt Sydafrika och var lyckligt omedveten om att hon användes som symbol på en högerextrem hemsida.

– Ja, jag blev väldigt sur när jag fick veta vad som hänt. Att någon använder mig som en bricka i ett spel som jag inte alls ställer mig bakom.

Det är första gången som Carolina själv kommenterar det som hänt. Sportbladet träffar henne i sydafrikanska Potchefstroom och det är en brunbränd och glad Carro som tar emot.

Blev arg och ledsen

Tills ämnet om hemsidan kommer upp.

– När jag fick reda på det blev jag både arg och ledsen. Men jag måste koncentrera mig på vad jag är här för att göra och det är att träna. Pappa och Svenska Friidrottsförbundet får sköta det där hemma. Det var förbundets bild som användes.

Tycker du att fallet ska polisanmälas?

– För mig är det här utagerat, så det får andra bestämma. Pappa ringde den här personen. Så han tog bort bilden.

Du har även förekommit på manipulerade nakenbilder för bara några år sedan?

– Det blev jag också förbannad över, men samtidigt var det ett uttryck för någon stackars människas fantasier. De flesta förstod att det var manipulerat. Det här som hänt nu är värre. Att finna sig själv på en hemsida med ett budskap som jag absolut inte ställer mig bakom och är så himla mycket emot.

– Internet är så ofantligt stort. Det är både positivt och negativt och omöjligt att hålla koll på allting. Jag är för det första sällan inne internet. Och är jag det skulle jag inte ens tänka tanken på att gå in på några hemsidor med den typen av budskap där jag nu förekommit.

”Tar energi”

Är det ett problem att vara kändis och hamna i den här sammanhangen?

– När det negativa dyker upp tar det mycket energi, men jag har lärt mig att reagera och sedan gå vidare. Nu är det här utrett i mina ögon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott