Lindell-Vikarby trea i super-G

SPORTBLADET

Tog sin första pallplats i världscupen

Lake Louise, Kanada (TT:s utsände)

Anja Pärson ser henne som en tänkbar efterträdare.

I super-G:n i Lake Louise kom Jessica Lindell-Vikarbys första pallplats i världscupen.

– Jag hade varit fyra som bäst innan och det är fem år sedan. Så det var på tiden, säger hon.

Den nu 23-åriga Huddingeåkaren slog igenom i världscupdebuten för fem år sedan. Hon slutade fyra i sitt första världscupstörtlopp och sågs redan då som ett stort framtidsnamn.

Men efter det har det gått lite trögare. Tills den här säsongen.

– Då när jag slog igenom tror jag att det blev ganska mycket förväntningar. Men sedan har det gått väldigt upp och ned, säger Jessica Lindell-Vikarby till TT.

– Även om jag själv alltid trott att jag ska kunna vara med i alla discipliner, så är det klart man börjat tvivla ibland.

Frågar man Anja Pärson, sjua på söndagen, har det dock aldrig varit någon tvekan om att Lindell-Vikarby i framtiden kommer att vara med och slåss i såväl fartgrenarna som teknikgrenarna.

– För mig har hon alltid varit den som ska ta över efter mig. Som ska köra alla fyra grenarna och vara med i världstoppen, säger Pärson.

– Hon har allt som krävs, fysiken och tekniken, men har väl haft lite otur med någon skada och då kan det gå rätt lång tid utan att det händer något.

Tidig start

Lindell-Vikarby startade som nummer tre och fick en lång väntan i målfållan innan pallplatsen var klar.

– Då har man ingen aning, jag förstod att det ändå var bra, eftersom jag ledde med så mycket när jag kom ner.

– När jag låg trea, då tänkte jag att det är bra att komma på topp tio. Men det här var ju ännu bättre!

Utöver fjärdeplatsen i Lenzerheide i december 2002, hade hon inför den här säsongen bara varit på topp tio i världscupen ytterligare fyra gånger.

Nu har hon två topp-tio på en dryg vecka. I Lake Louise var hon slagen bara av segraren Martina Schild, Schweiz, och tyskan Maria Riesch. Avståndet upp till segern var 42 hundradelar.

Nike Bent blev 20:e och Kajsa Kling 28:a.

Anja Pärson var inte helt missnöjd med sin sjundeplats. Men hon pratade efteråt ändå hellre om Jessica Lindell-Vikarbys insats.

– Jag gjorde en miss på precis fel ställe och förstod redan då att jag inte skulle vinna. Jag hade gärna varit topp 5 i alla fall. Men vi får glädja oss åt henne i stället.

Uppåt för Pärson

Pärson siktar i år framför allt på att vinna den totala världscupen, en uppgift som fortfarande är fullt möjlig trots att hon hittills den här säsongen har tre sjundeplatser som bästa resultat.

– Jag har inte ens kollat var jag ligger i totalcupen, jag ligger väl en bit bak. Jag tänker inte börja titta på det förrän det börjar bli aktuellt i mitten av säsongen, säger hon.

Faktum är att hon efter söndagens super-G klättrade från sjunde till femte plats i kampen om totalsegern i världscupen.

Ingen fara på taket med andra ord. Ännu.

– Nu är det ändå drygt 30 tävlingar kvar, säger hon.

– Men ska jag vara med i totalcupen får jag inte slacka efter för mycket. Man vill inte ha för lång uppförsbacke.

Jens Bornemann/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint