Kommentator – och spelaragent

SPORTBLADET

Så hjälper tv-stjärnan Åke Unger de svenska spelarna

Åke Unger kommenterar Sverige i World Cup i handboll i tv.

Sportbladet kan i dag avslöja att han samtidigt jobbar som rådgivare åt flera av de svenska spelarna.

- Det var skönt att ha med honom när vi skulle förhandla, säger Pelle Linders.

Foto: Profil i rutan. Åke Unger, här med Staffan Olsson som bisittare, på plats i Malmö för att kommentera World Cup. Matchenigår mellan Sverige och Tunisien slutade 33–34.

Åke Unger har kommenterat handboll och haft handbollsmagasin i svensk tv i många år.

Men vad tv-tittarna inte vetat är att han samtidigt varit agent eller rådgivare åt flera av de svenska landslagsspelarna.

En manager i en tysk Bundesligaklubb berättar för Sportbladet hur Unger försökt sälja in Magnus Jernemyr från spanska Torrevieja till hans klubb så sent som i februari i år.

Tipsade om Jernemyr

- Vi sökte en försvarsspelare och Unger skickade mejl till mig om två-tre spelare. En av dem var Magnus Jernemyr, säger managern.

Jernemyr själv säger att han haft en spansk agent - som han kom i kontakt med via Unger.

Men den tyska klubben då?

- Jag vet inte om Åke var inblandad men det var klubben som ringde till mig. Åke är en god vän till mig.

"Har rådgivit mig"

Henrik Lundström säger också att han är god vän med Unger men att det var officiella handbollsagenten Björn af Klercker som hjälpte honom till Kiel.

- Åke har varit nere i Kiel och snackat med mig personligen om reklamsnack och hur man ska handskas med media, säger Lundström.

När Pelle Linders skrev på för Kiel i fjol var af Klercker agenten, men båda satt med vid förhandlingarna.

- Åke har rådgivit mig. Han har haft mycket med kontrakt (i allmänhet) att göra och är bra på språk. Det var skönt att ha med honom när vi skulle förhandla, säger Linders.

Enligt en av Sveriges stora klubbledare har Ungers verksamhet varit känd länge bland elitklubbarna och också diskuterats.

"För fan orimligt"

- Det är utom all diskussion att Unger bedrivit agentverksamhet. Det är ju för fan orimligt att man har en journalist som attackerar spelare och vill skriva kontrakt med dem under landslagssamlingar, säger han.

Sverige förlorade för övrigt matchen mot Tunisien i går i World Cup med 33-34. Därmed måste man besegra Spanien i kväll för att nå semifinalen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll