SVT-sport i stor kris

avZendry Svärdkrona

SPORTBLADET

Flera profiler på väg bort: ”De har tröttnat”

Foto: Foto: RICHARD KARlSSON , URBAN ANDERSSON
Peter Jihde lämnar SVT-sport.

Förlorade rättigheter, ett havererat nyhetsarbete och flera tunga profiler på väg bort.

SVT-sporten beskrivs som en redaktion i kris.

– Jag har varit med om guldåldern när vi hade rättigheter på allt. Det har blivit sämre helt klart, säger svt-profilen Agne Jälevik.

Nyheten om att Peter Jihde lämnar SVT för konkurrenten TV4 slog ned som en bomb i går.

Många som Sportbladet pratade med blev förvånade när de fick beskedet och beskrev det som tråkigt och oväntat.

Andra menar att det är en direkt följd till att SVT tappat en rad attraktiva sändningsrättigheter av sportevenemang de senaste åren.

”Uselt nyhetsarbete”

Flera medarbetare som Sportbladet varit i kontakt med talar om att SVT-sporten är en redaktion i kris där missnöjet gror varje dag på grund av förlusten av sändningsrättigheter.

– Missnöjet med tappade rättigheter och uselt nyhetsarbete har fått flera att tröttna. När hade till exempel sportnytt en egen nyhet senast? frågar sig en medarbetare som vill vara anonym.

Läget bedöms så pass allvarligt att flera av kanalens tyngsta profiler är på väg att lämna kanalen för mer utvecklande och inspirerande uppdrag.

– Det är bara naturligt att exempelvis redaktionens fotbolls-reportrar inte vill jobba kvar när SVT inte har rättigheter till något, säger en källa till Sportbladet.

Flera andra är inne på samma linje.

– Tappar SVT fler sändningsrättigheter är det flera som måste se sig om efter andra jobb och uppdragsgivare. Den är utveckling är oroväckande, säger en annan.

Agne Jälevik, som jobbar på SVT-sporten sedan 1972, är också orolig över utvecklingen där sändningsrättigheter från de största och mest attraktiva evenemangen går upp i rök.

– Jag har varit med om sportens guldålder. När jag började på SVT sände vi allt och det har blivit sämre helt klart, säger Jälevik.

– Vi kommer att kunna sända stora evenemang som OS och fotbolls-VM ett tag till men jag tror det blir svårt på längre sikt. Det kommer att bli för dyrt och vi kan inte få allt. Vi kan inte hejda utvecklingen, säger Jälevik.

”Mer omfattande nu”

André Pops, som spås få en nyckelroll nu när Jihde lämnar SVT, menar att rättigheterna är ett tungt fundament när man väljer arbetsgivare.

– Det påverkar och det är klart man tar sig en titt på situationen. Det är viktigt när man väljer vilken redaktion man ska jobba för, säger han.

SVT-sportens chef, Albert Svanberg, beskriver situationen annorlunda.

– Vi har ett mer omfattande utbud än för tio år sedan. EM i fotboll 2008 hade vi velat ha men annars ser det väldigt bra ut, säger Svanberg.

Är du orolig för framtiden?
  

– Jag är inte orolig men det finns inga garantier i den här branschen.

1. Vad tycker du om att Peter Jihde går till TV4?

2. Hur ser du på SVT-?sportens situation och framtid?

3. Hur ser du på din egen framtid?

Läs också: