Obol blåste FI igen

SPORTBLADET

Stockholm

Skandalomsusade finansbolaget Obols advokat har hoppat av sitt uppdrag.

Beskedet kom inte som någon överraskning för Finansinspektionen.

Obol hade på tisdagen lovat att lämna svar på de frågor som Finansinspektionen (FI) ställt. Det kom ett livstecken från Obol - nye advokaten Stephane Pleijel hoppar av.

"Enligt uppgift från företrädarna för min huvudman avser de att inkomma med ett egenhändigt svar på Finansinspektionens frågor", skriver Stephane Pleijel till FI.

Ändrar ingenting

"Då mitt uppdrag därmed är avslutat ber jag därför att få meddela att jag avträder som ombud för Obol".

Obol har struntat i att dyka upp på flera avtalade möten och har nu avverkat två juridiska ombud de senaste veckorna.

- Vi hade inte förväntat oss något svar den här gången heller, säger Finansinspektionens rättschef Joakim Schaaf till TT.

- Dagens fax ändrar ingenting och vi kommer att fortsätta med vår utredning om bolaget behöver ha tillstånd för att driva värdepappersrörelse i Sverige.

Kan inte göra mer

I måndags lade Obol ut information på sin hemsida om att bolaget har begärts i likvidation.

Vad som i juridisk mening ligger bakom uttrycket likvidation är oklart. Det kan vara konkurs, likvidation eller avveckling, enligt Schaaf.

Efter alla skriverier om bolaget, som bland annat sponsrat den svenska basketligan, har företrädarna för firman gått under jorden.

Senast i fredags uteblev de från ett möte med FI. Inte heller kom bolaget in med förklaringar i skriftlig form, som FI påkallat sedan lång tid tillbaka.

- Kommer de in med något svar den närmaste tiden är det en jättebonus, men vi väntar inte på dem. Vi kan inte göra mer. Svarar de inte på förelägganden och inte kommer på utsatta möten kan vi inte göra så mycket mer, säger Joakim Schaaf.

FI hoppas kunna bli klar med sin granskning inom två veckor.

CG Ström/TT