Hjorth delad tvåa

SPORTBLADET

”Bland det bästa jag gjort”

Maria Hjorth var bäst och kallast i den svenska tättrion när damernas British open i golf avgjordes på söndagen.

Hon slutade på delad andraplats med sydkoreanskan Jee Young Lee efter ”omöjliga” Lorena Ochoa.

Ett par usla utslag sänkte Linda Wessberg och Annika Sörenstam i årets sista major.

Foto: TVÅA. Maria Hjorth kunde inte hota Lorena Ochoa, men spelade upp sig till en delad andraplats i British Open.

”Mimmi” Hjorth smög fram på vägen mot sin största framgång. Den 33-åriga Faluntjejen har en lång karriär bakom sig. Hennes tidigare främsta majormerit är en delad tredjeplats i LPGA-mästerskapet 2001.

Nu var det snäppet bättre. Och Hjorth siktade högt inför fjärde rondens avgörande. Ända upp till suveräna världsettan Ochoa.

– Ibland är det svårare att ha en stor ledning, så jag försökte sätta press på Ochoa. Det var lite varmare i början och då kändes det som om det fanns en chans att komma lite närmare.

Hjorth hann med tre bogeys innan det började regna, blev kyligt och gjorde det svårare att spela offensivt. Hon gick ronden på två under par, 71 slag, vilket inte rubbade Ochoa – men väl förde svenskan upp en placering.

Hemmaplan nästa

– Det här är absolut bland det bästa jag gjort. Och spelet stämde så bra de två veckorna före British open, så det var skönt att det har fortsatt och gett en så hög placering också.

– De två senaste månaderna har jag spelat väldigt bra. Självförtroendet har blivit bättre och bättre framför allt för att utslagen sitter så bra, sade Hjorth om sin fina form.

Den svenska British open-tvåan får tillfälle att visa sina färdigheter på Barsebäck nästa vecka, då Scandinavian TPC avgörs – och sannolikt även i Halmstad i september, då det är dags för Solheim cup, prestigematchen mellan Europa och USA. Hon tar sig förmodligen dit på världsrankingpoäng och skulle inte det räcka så har lagkaptenen Helen Alfredsson tre wild cards att dela ut.

Linda Wessberg och Annika Sörenstam är också troliga Solheim cup-deltagare. Även om det inte visade sin bästa sida i St Andrews på söndagen.

Wessberg var ensam tvåa efter tre ronder och gick till och med i ledarboll med Lorena Ochoa. Länge höll hon jämna steg med mexikanskan och var tre under par efter tio hål.

Men utslaget på 14:e hålet förändrade bilden. Bollen gick långt till höger out-of-bounds och det vara bara att plikta och slå en ny. Dubbelbogeyn följdes av två bogeys efter två missade kortputtar.

Puttningen svek på slutet

– Jag har puttat bra hela veckan, så missar man två enmetersputtar, sade Wessberg, som med sina 75 slag slutade på 294 slag, tre efter Hjorth och på delad sjunde plats.

Annika Sörenstam sjönk ännu djupare. Och hennes utslagsmiss var ännu grövre. En bra driver på klassiska Road hole, det 17:e, ska gå över Old Course Hotels takåsar. Men Sörenstam träffade huset, med pliktslag och nytt utslag som följd.

– Jag halkade till med foten, förklarade Sörenstam.

– Jag är mycket besviken. Jag har svingat bra, men man måste ha det där lilla extra för att vinna. Det här är en vecka jag snabbt vill glömma.

Sörenstam rasade från delad tredje till delad 16:e plats med 296 slag. För första gången sedan 2001 har Sörenstam ett år utan majortitel. Den elfte tycks avlägsen – och jakten på att återta platsen som världsetta väldigt lång.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf