En unken doft av ”Tutti-Frutti”

SPORTBLADET

Östergren: Pinup-tv att vänta

Pinup-tv.

Det är vad vi har att vänta när fotbollssäsongen börjar.

För när Canal+ Sport och TV4 Sport ska slåss om oss tittare räcker det inte bara med sporten. Det ska också vara med en unken doft av ”Tutti Frutti”-tv.

Nu tänker jag inte bara på att någon

Nora ska leda Canal+ Sports söndagsprogram, utan lika mycket på att ett manligt ego har återvänt från SVT till TV4.

Som Ann Wigelius på SVT så klokt nyss sa, det handlar om att lansera sitt eget varumärke. Inte om någon trohet mot journalistiska ideal.

Illa stinker det också när skrivande journalister ser tv-sportfolkets kanalbyten som någon sorts transfersåpa.

TV-sportjournalistik, ja sportjournalistik är tydligen någon sorts underhållningsgenre utan samma krav som andra journalistgrupper har vad gäller etik och moral.

Sommarens snyftare är Glenn Strömberg. Förra sommarens kontraktsförhandlade han via pressen. Denna sommar vill han med hjälp av pressen bli fri från sitt SVT-kontrakt.

Redan förra sommaren var det glasklart hur lite fotboll SVT kommer att sända de närmaste åren.

Visste inte Glenn Strömberg om det är han en dålig yrkesman.

Sommarens final var den i Copa America och Anders Fredriksson gjorde en överraskande bra insats. Eller berodde det på att de övriga Canal+ Sport-kommentatorerna var så usla?

Ligue 1 börjar i helgen och TV4 lobbar intensivt via alla sina plattformar för att Kim Källström ska spela i Spanien. Ligue 1 visas i Viasat Sport, Primera Division i TV4 Sport. Den som inte ser sambandet står över två kast.

Tour de France, dopats har det gjort sedan loppet var ungt. Att det nu dopas så mycket beror på, kanske, tv-exponeringen.

Trött på Radiosportens hysteriskt skrikande fjun?

Njut då av en VM-match i boxning från det årtionde då olympiska spelen hölls i Berlin.

70 miljoner lyssnade när Joe Louis mötte tysken Mac Schmeling 1938. Kampen blev historisk för att den avgjordes oväntat fort, men också för att så många lyssnade.

Referent var Clem McCarthy, en av amerikansk sportradios allra största.

Lyssna och njut.

http://www.dagbladet.no/magasinet/2007/07/18/506446.html

I morgon ska jag skriva om varför SVT ska lägga ner sin sportredaktion och vilket som är det bästa svenska referat jag hört på många många år.