Motorlistan

Publicerad:
Uppdaterad:

...med Anna Andersson

Poleposition

1) Fernando Alonso

F1 har sommarlov, men trots det snackas det om en kille - Fernando Alonso. Det ryktas om att den dubble världsmästaren ska till BMW, men den senaste nyheten kommer i från tyska auto, motor und sport, som skriver att Flavio Briatore är på penningjakt för att kunna köpa tillbaka sin guldklimp till Renault 2008.

Enligt tidningen ska stallets tidigare sponsor, spanska ”Telefonica” gå in som finansiär. De lämnade stallet när Fernando Alonso gick till McLaren.

Att lösa honom från McLaren borde kosta runt 30 miljoner Euro, där 20 miljoner är årslönen - men det är bara under förutsättning att han är till salu...

2) Lewis Hamilton

Det går inte att nämna Fernando Alonso utan att även snacka om han VM-ledande stallkompis. Denne har tillbringat semestern med tjejen som enligt tysk och brittisk media är hans nya flickvän - Sara Ojjeh, 18. Dotter till Mansour Ojjeh, TAG, som äger 15 procent av McLaren-Mercedes. De har fotograferats tillsammans på Ojjehs privata yatch i St Tropez.

3) Marcus Grönholm

Ännu inget beslut om framtiden, men i helgen kör den VM-ledande finländaren i Tyskland och målet är att ta sin första seger där.

– Nu vill jag äntligen vinna här. Loeb är kung av Tyskland och kan jag slå honom här kan jag göra det överallt, säger han till motorsporttotal.

Loeb som vunnit fem gånger i rad i Tyskland var snabbast på shakedown,

?Tysklands VM-rally. Fredag Eurosport kl 23.00, lördag Eurosport kl 23.00. Söndag SVT 2 kl 17.00, SVT 24 kl 22.30, Eurosport kl 23.00

4) MotoGP-splitter

?Loris Capirossi, 34, lämnar Ducati efter fem år, nästa år kör han för Suzuki. Kontraktet gäller över 2008, med option på ett år till.

?Båda spanjoren Toni Elias och italienaren Marco Melandri gör comeback i helgen. De läkarundersöktes i veckan och fick grönt ljus.

?Tjeckiens GP. Kval Lördag Eurosport kl 13.45, söndag kl 13.15

5) EM i rallycross

Det är sjukt jämnt i år, ledaren Mikael Jernberg har 90 poäng, två poäng före Lasse Larsson och där bakom jagar Kenneth Hansen, Sverre Isachsen och Anders Eriksson som har 87 poäng.

I helgen kör de i Holland och bara tre lopp återstår.

?EM i rallycross, SVT 24 söndag kl 22.00

6) Nascarkort

?John Andretti kör för BAMracing i helgen och han har kontrakt under resten av säsongen. Han ersätter Mike Biss och kör bil nummer 49.

? Kyle Busch kör för Joe Gibbs racing 2008. Kontraktet gäller över tre år och han ska köra bil nummer 18.

?Michigan 400. Viasat Sport 3 söndag kl 19.00

7) Förarnytt

?Champ car-kungen Sebastian Bourdais, Frankrike, blir F1-stallet Toro Rossos andra förare bredvid Sebastian Vettel nästa år.

?Den förre Toro Rossoföraren Scott Speed har fått ett erbjudande från sin förra chef Dietrich Mateschitz.

– Han skulle vara en tillgång för vårt NASCAR-team, säger Red Bulls boss.

– Med hans namn, Speed, är det lätt att sälja honom i USA, kanske med en cowboyhatt?

8) Svenskt i korthet

?Alx Danielsson får kliva ner i Renaults F1:a igen. Han ska representera stallet på motorsportmässan i Rotterdam i dag.

?Patrik Sandell är enda svensk i helgens JVM-tävling i rally och han var snabbast på shakedown. PG Andersson får inte ställa upp i Tyskland eftersom han blivit av med sitt körkort efter en fortkörning. Det gör att PG kan bli av med VM-ledningen.

9) F1-stall

? Dave Richards Provide har hittat tre stora finansiärer och McLaren ska hjälpa till med logisitiken och bilen 2008 skriver tyska auto, motor und sport. Förarna som diskuteras är McLarens testförare Gary Paffett och Pedro de la Rosa, som testförare är DTM-föraren Bruno Sprengler aktuell.

? Spyker är till försäljning, anledningen är penningproblem, skriver Reuters. Deras stallchef säger till motorsporttotal att säsongen inte är i fara.

10) STCC

Fyra omgångar återstår av årets STCC-säsong. På Gelleråsen startar slutspelet i helgen. Leder gör Fredrik Ekblom, BMW sex poäng före Robert Dahlgren i sin miljö-Volvo.

Motorstopp

Josh Coppins

Ledaren av MX1 missar helgens VM-deltävling på Nordirland skriver The New Zeeland Herold. Han bröt ett skulderblad förra månaden. En helg kan ge max 50 poäng och nya zeeländaren som lett VM sedan starten har nu 44 poäng ner till belgaren Steve Ramon när tre tävlingar återstår. Coppins hoppas på att kunna köra tävlingen i Storbritannien den 26 augusti och i finalen i Holland den 2 september.

?Söndag Eurosport 2 kl 14.00 och kl 17.00

Anna Andersson (anna.c.andersson@aftonbladet.se)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM