Sågade Silver-Saras insamling – anmäls

avKristopher Karlsson

SPORTBLADET

Reportern: "Jag kontakade Anrell för att höra hur lång tid det tar innan det blåser över"

1 av 3
Facebook-insamlingen kritiserades i TV4s ’Kanon och kalkon’, nu anmäls inslaget till granskningsnämnden.

Insamlingen för Sara Algotsson Ostholts häst Mrs Medicott gjorde att hon kunde köpa loss hästen och satsa mot OS 2016.

TV4 utnämnde insamlingen till veckan "Kalkon".

Nu anmäls inslaget till granskningsnämnden.

– Halva ridsport-Sverige har ju blivit helt galna, säger reportern bakom inslaget, TV4:s Mattias Tjernström.

Algotsson Ostholt själv var överväldigad över hjälpen hon fått från runt om i landet.

– Det är helt fantastiskt, sa Algotsson Ostholt till Barometern när det stod klart att pengarna hade samlats in.

Någon som inte tyckte att det hela var lika fantastiskt var TV4:s reporter Mattias Tjernström. För en dryg vecka sedan sågade han insamlingen och utnämnde det till veckans kalkon i kanalens Kanon & Kalkon-lista.

Han var kritisk till att OS-silvermedaljören behövt ta hjälp av en insamling via Facebook för att få hem sin häst. I inslaget säger han bland annat:

"Jag kan tänka mig ett antal lite viktigare ändamål att i så fall lägga pengarna på, men den stora frågan är varför hon inte köper hästen själv för det verkar inte direkt gå någon nöd på Sara och hennes närmaste."

Sportchefen bakom Tjernström

Runt om i ridsport-Sverige har många riktat hård kritik mot Tjernström och TV4. Och inslaget har anmälts till granskningsnämnden. På Twitter försvarar Hans Pekkari, ansvarig utgivare och sportchef för TV4-gruppen, inslaget och berömmer Tjernström.

"Mattias Tjernströms utmärkta kalkon om Sara Algotsson Ostholt är nu anmäld till granskningsnämnden. Jag ser fram emot GRN:s prövning".

"Förstår verkligen inte"

När Sportbladet når TV4:s reporter Mattias Tjernström berättar han att anmälan överraskade.

– Jag förstår verkligen inte anmälan. Samtidigt tycker jag att det är helt okej att de anmäler, om de tycker att det är oerhört kränkande, säger Tjernström.

Efter inslaget har Tjernström varit aktiv i de sociala medierna och gjort ett försök att kommunicera sina åsikter till arga tittare.

– Första veckan var ju folk som galna på Facebook och Twitter. Det blev mer påhopp på mig personligen om vilken fruktansvärd idiot jag var. Men nu trodde jag att det var avblåst. Det har kommit fram lite folk som tyckte att jag hade rätt, även hästmänniskor.

Tog hjälp av Anrell

Tjernström avslöjar även att han tagit hjälp av Sportbladets tidigare krönikör Lasse Anrell (som tidigare sågats av ridsport-Sverige) i svallvågorna efter inslaget.

– Halva ridsport-Sverige har ju blivit helt galna, men man får ge dem att de kan mobilisera sig. Jag kontaktade faktiskt Anrell för att höra hur lång tid det tar innan det blåser över. Anrell ramlade nästan av stolen av skratt. Han sa att nu kommer kavalleriet att mobilisera, säger Tjernström.

Du står fortfarande frågande till insamlingen?

– Absolut. Jag har liksom inte sagt något som är faktamässigt fel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport