Nu behöver Sverige stå för en jätteskräll

Foto: Lasse Johansson.
SPORTBLADET

VANNES. Efter förlusten i premiären behöver Sverige en jätteskräll om EM-festen inte ska vara över innan den ens börjat.

Men det här landslaget gillar utmaningar.

Och nu har det fått sin största någonsin.

Foto: Sportbladets Malin Wahlberg.

Det var extremt besvikna spelare efter den tunga enpoängs-förlusten i EM-premiären. Lagkaptenen Elin Eldebrink satt i tårar på presskonferensen och Frida Eldebrink ville först inte ­prata med media.

Sveriges största stjärna fick, precis som väntat, huvudrollen mot Italien. Hon ledde laget med 23 poäng och hade chansen att kvittera matchen till 64–64 i slut- sekunderna. Men det sista straffkastet ville inte i.

Matchen förlorades dock inte på grund av Fridas miss. Inte heller på grund av det sista läget där Eldebrink kanske skulle ha fått med sig en foul.

I stället var det skottprocenten (26 procent på tvåorna och 23 procent på treorna) och det nästintill obefin- tliga inside-spelet som sänkte svenskorna. Jag gillar Louice Halvarsson, men tyvärr var det inte mycket som stämde för centerstjärnan mot Italien. Halvarsson var tagen av stundens allvar, hamnade i foulproblem och sa själv efter matchen att hon varit jätte­nervös.

Keys borde fått spela mer

Det är lätt att glömma bort att ingen av de här spelarna har varit i närheten av en EM-premiär tidigare. Hade ingen visat nerver hade de varit omänskliga. Men förväntningarna var ändå högre än så här på det svenska laget.

Det finns dock positiva saker att ta med sig från den här matchen. Att Elin, och framför allt Frida Eldebrink, levererade för det första. Försvarsspelet för det andra och Ashley Keys fantastiska minuter (de borde ha varit fler) för det tredje.

”Blir en större utmaning”

Förlusten med en ynka liten poäng gör att Sverige får det väldigt svårt att ta sig vidare i den här turneringen.

Det räcker med seger mot Europa­mästarinnorna Ryssland med minst två poäng, om Italien samtidigt förlorar sina matcher.

Tufft. Men inte helt kört.

Lasse Johansson sa så här när jag pratade med honom precis innan ­avfärd till Frankrike: ”Man vet inte om det nästan är bättre att vi förlorar mot Italien, missförstå mig rätt. Då blir det en större utmaning och är det något jag inte är rädd för med det är laget är det utmaningar”.

Nu har de fått sin största utmaning hittills. Svenska folket kan bara hålla tummarna för att den tas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket