Tidernas superfest

avStefan Persson

Äntligen har Super Bowl kommit hem till New Orleans

1 av 5 | Foto: AP/AFP
FEM SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ 1. Colin Kaepernick, QB, San Francisco 49ers: Har gjort supersuccé sedan han fick chansen att starta för laget. Har en grym arm – och lika grymma fötter. När 49ers slog ut Green Bay Packers så slog Kaepernick rekord för quarterbacks i antal sprungna yards (181).

NEW ORLEANS. Ingen stad har fått arrangera Super Bowl fler gånger än New Orleans.

Anledningen är enkel.

Här blir superfesten hetare, större, galnare och häftigare än på någon annan plats i USA.

Foto: GETTY IMAGES
Här, på Superdome i New Orleans, avgörs årets Super Bowl inför 75 000 åskådare och miljontals tv-tittare.

Det finns många amerikanska städer med fler proffslag, rikare idrottshistoria och större arenor. Tidningen Forbes rankar New Orleans först på 51:a plats på listan över Nordamerikas största sportmarknader.

Ändå är känslan här i Louisiana att Super Bowl har kommit ”hem”. Det blir nu tionde gången som staden anordnar spektaklet och under den senaste veckan har många röster höjts för att göra New Orleans till ständig arrangör av Super Bowl.

Och varför inte?

Här kan fansen enkelt vandra – eller i många fall snarare vingla – från de vilda partykvarteren i French Quarter till arenan. De promenerar snabbt från hotellen downtown till Convention Center, där NFL skapat ett jättelikt football-inspirerat nöjesfält. Vädret är som svensk sommar, det finns restauranger i varje gatuhörn och få städer vet mer om hur man festar än New Orleans.

Drar in 2,7 miljarder kronor

Det skadar inte heller att man vet hur man städar. French Quarter kan se ut som ett slagfält långt in på natten, men tidigt på morgonen går det inte att hitta en bortkastad plastmugg på trottoaren.

Runt 75 000 åskådare finns på plats i Superdome på söndag kväll, men man räknar med att antalet inresta människor – merparten naturligtvis från San Francisco och Baltimore – under helgen ligger på det dubbla.

För staden New Orleans genererar Super Bowl-festen i runda slängar 2,7 miljarder kronor i intäkter. Det är välkomna pengar för en stad som ekonomiskt fortfarande känner av orkanen Katrina. Faktum är att de stora sportevenemangen – New Orleans har nyligen även arrangerat collegefinalerna i amerikansk fotboll och basket – har bidragit stort i återuppbyggnaden av staden.

– För sju år sedan befann sig den här staden fem meter under vatten. Då var det en stad i kris, nu är New Orleans scenen för världens största show. Det är inte illa, säger New Orleans borgmästare Mitch Landrieu.

■ ■ Sportbladets Stefan Persson och Mattias Wikdahl, på plats i New Orleans, rapporterar direkt från Super Bowl med start 00.30.

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL