”Det blir inget OS eller VM i så fall”

SPORTBLADET

Rio ger upp jätteevenemangen om nytt lagförslag går igenom

Rio de Janeiro riskerar att förlora motsvarande 241 miljarder kronor i intäkter till 2020 om Brasiliens president godkänner ett nytt lagförslag kring landets olja.

Nu hotar Rio att ge upp både VM i fotboll 2014 och OS 2016.

– Vi kommer att stänga våra dörrar, säger guvernören Sergio Cabral till Bloomberg.

Brasiliens president Dilma Rousseff har 15 dagar på sig att ta ställning till lagförslaget som på onsdagen röstades igenom i landets kongress. Förslaget, som även senaten röstade igenom för ett år sedan, innebär att landets oljeinkomster ska fördelas mer jämnt mellan landets 27 stater, vilket även skulle innebära inkomster för de regioner som inte själva kan producera olja.

Förlorar 13,4 miljarder nästa år

Skriver presidenten under lagen drabbas Rio de Janeiro hårt. Staten förlorar 13,4 miljarder bara nästa år och beräknas totalt gå miste om 241 miljarder kronor fram till 2020.

Nu säger guvernören Sergio Cabral att Rio kommer att lämna ifrån sig både fotbolls-VM 2014 och sommar-OS 2016 om presidenten inte lägger in sitt veto mot lagen.

”Är inte genomförbart”

– Det är inte genomförbart. Vi kommer att stänga våra dörrar. Vi kommer inte att genomföra OS och vi kommer inte att genomföra VM, säger Cabral enligt Bloomberg.

Rio måste betala 93 miljarder kronor för arenor och infrastrukturförbättringar inför evenemangen, där fler projekt redan är försenade. Enligt Cabral riskerar lagförslaget att krossa alla planer inför spelen och orsaka staten en finansiell kollaps.

Rios årliga budget är enligt Bloomberg motsvarande 205 miljarder svenska kronor.