Skidstjärnan hyllar de dömda fuskarna

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Kowalczyk: Jag har själv erfarenhet

Justyna Kowalczyk har vunnit tre raka Tour de Ski.

Nu skapar polskan rubriker inför årets upplaga genom att hylla dopade idrottarna Lance Armstrong och Andrus Veerpalu.

– Det här ser inte bra ut för henne, säger förre norske landslagsåkaren Odd-Björn Hjelmset till norska TV2.

Lance Armstrong fråntogs samtliga segrar i Tour de France och är avstängd från alla professionell cykling resten av sitt liv efter årets dopningsavslöjanden. Nu får amerikanen stöd av skidstjärnan Justyna Kowalczyk.

Polskan, som vunnit tre raka Tour de Ski samt både OS-guld och VM-guld, ifrågasätter bevisningen mot Armstrong.

Tveksam till Armstrong-domen

– Jag ställer mig lite tveksam till det hela när de nu tog så många prover och inget av dem var positiva då, sa 29-åringen till polsk TV inför säsongen skriver norska TV2.

Kowalczyk stängdes själv av i två år 2005 för att ha använt det förbjudna preparatet dexamethasone men överklagade Internationella skidförbundet (Fis) beslut till idrottens skiljedomstol (Cas) och fick där rätt. Cas förkortade avstängningen och riktade dessutom kritik mot Fis för att de inte tagit hänsyn till att Kowalczyk kunde visa medicinska dokument som motiverade användandet samt att substansen inte var prestationshöjande.

– Jag har själv erfarenhet av att Fis inte vill medge när de har fel, säger Kowalczyk.

”Väldigt dumt av henne”

I intervjun hyllar Kowalczyk även en annan dopningsdömd idrottare, estländske skidåkaren Andrus Veerpalu som är avstängd i tre år, som en av sina andra stora idoler vid sidan av Armstrong. På frågan om polskan själv inte förlorat tron på en ren idrott svarar hon:

– Nej, absolut inte. Jag tror väldigt starkt på en ren idrott. När sådana här fall kommer fram visar det att man jobbar för att bekämpa dopning.

Kowalczyk får nu kritik från förre norske stjärnan Odd-Björn Hjelmeset, som var en av de som fördöme Veerpalus starkast, för sina uttalanden.

– Jag tycker det är väldigt dumt av henne att ha Andrus Veerpalu och Lance Armstrong som sina idoler, i alla fall utåt sett, och det ser inte bra ut för henne, säger Hjelmeset till TV2.

Justyna Kowalczyk har själv flertalet gånger, bland annat under OS-tävlingarna 2010, kritiserat norska konkurrenten Marit Björgen för att hon använder astmamedicin under tävlingarna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN