Tittarna kritiska mot åkarna & programmet

Blandade reaktioner efter Uppdrag Granskning

SVT lovade att ”skaka om skidvärlden” med kvällens Uppdrag Granskning.

Tittarnas dom är hård både mot åkarna – och programmet.

”Kanske dags att lägga ner UG”, skriver signaturen Sigge i Sportbladets chatt.

Förväntningarna var stora på SVT:s Uppdrag Granskning om misstänkt bloddopning inom skidsporten under 1990-talet. Kanalen lovade själv att ”skaka om skidvärlden” med uppgifterna.

Sportbladet hade under, och efter, programmet en chatt där tittarna kunde lämna sina synpunkter på programmet. Där är domen hård – men inte bara mot skidåkarna. Även programmet och produktionen får kritik.

”Ett enda mätresultat”

”Tragiskt program. De har inga som helst bevis för nånting förutom ett enda test med verktyg som inte är tillförlitliga för fem öre. SVT borde skämmas som sänder denna smörjan”, skriver signaturen Peter.

”Det är otroligt fult av UG att dra dessa hårt kämpande idrottsmäns namn i smutsen utan att ha mer på fötterna än så här. Snudd på illegalt”, skriver Guest.

Många tittare är inne på att åkarna var dopade men anser samtidigt inte att det är mer styrkt efter än innan programmet.

”Skitprogram. Gräv fram fler resultat. Man kan inte påstå att alla dopade sig på 90-talet med ett enda mätresultat”, skriver Anna.

”Tycker också att det känns tunt även om de sannolikt har dopat sig. Hade velat se fler dokument från just den säsongen, sen även jämförelsevis dokument som visade deras värden runt 01/02 när de sa att alla värden hade sjunkit, att då kunna jämföra samma skidåkare är intressant”, skriver apan.

”Hur förbannat naiva är ni? Alla var dopade, ALLA!”, skriver roo.

”Otroligt intressant program men varför dra upp det 16 år senare?”, skriver Jessica.

”Hoppad dessa åkare erkänner”

Men programmet får också ros.

”Bra program! Hoppas att dessa skidåkare nu passar på att erkänna Epo-doping! För mig är det självklart att de har dopat sig med tanke på att deras blodvärden låg runt 17! Efter år 1999 så var det bara låga värden! Skumt eller??”, skriver Ulfo.

”Norge är i uppror eftersom man ifrågasätter deras ikoner...hela 90-talet var fyllt med blodmanipulation och om mina ikoner jag följt sedan 80-talet har fuskat, då vill jag veta det. Skiter fullständigt i om det är Gunde Svan eller Björn Dählie, lika viktigt oavsett”, skriver Anders.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN