Sportbladet

Ögonblicken i Champions League vi aldrig glömmer

Av: 

Lars Nylin

SPORTBLADET

Lars Nylin rankar de största händelserna i turneringen

Historiska Steven Gerrard, Zinedine Zidane och IFK Göteborg har alla en plats på Lars Nylins lista över de mest klassiska Champions League-ögonblicken.

Foto: AP, Getty Images

Äntligen!

Champions League drar igång igen och tillvaron blir åter komplett.

Sportchansen firar med att rangordna de mest klassiska ögonblicken sedan cupen startade säsongen 1992–93.

1. Milan–Liverpool, final 2005

Efter det som inträffade 2005 blev den episka finalen 1999 plötsligt till en västanfläkt i jämförelse. Liverpool, som kvalat in till CL och först i sista gruppspelsmatchen kvalificerat sig för playoff, ställdes i Istanbul mot Milan. Italienarna tog ledningen redan i matchens första minut och de 3–0 som lyste på anslagstavlan i halvtid kunde ha varit det dubbla.

Från den utgångspunkten gjorde Liverpool en mäktig vändning. 0–3 blev 3–3 varefter målvakten Jerzy Dudek avgjorde straffsparksläggningen med ett antal gymnastiska räddningar som knappast finns i någon instruktionsbok.

2. Manchester United–Bayern München, final 1999

Finalen 1999 är för evigt klassikerstämplad för sina två Unitedmål på stopptid av Sheringham och Solskjaer. Mål som vände den final som Bayern München (efter mål av Basler) hade som i en liten ask. Uefas folk på plats hade redan satt Bayernvimplar på cuppokalen och Lennart Johansson övade på sin skoltyska när matchen svängde.

Det som ibland glöms bort är att detta blev den sista CL-upplevelsen för två av de stora spelarna i klubbarna. Uniteds målvakt Peter Schmeichel gjorde sin allra sista match i klubben. Lothar Matthäus avrundade i CL med att för andra gången i sin Bayernkarriär förlora en final på stopptid, första gången var 1987 mot Porto. När Bayern vann CL år 2001 hade Matthäus slutat.

3. Milan–Barcelona, final 1994

Milans spel i finalen, det som gav en seger med 4–0, anses av expertisen som den starkaste finaluppvisningen i cupens historia. De som varit med ett tag gör gärna jämförelser med det som Real Madrid år 1960 visade upp då man i finalen av dåvarande Europacupen slog Eintracht Frankfurt med 7–3. Milans överlägsenhet 1994 blir ännu märkvärdigare när man påminns om att spelare som Baresi, Costacurta, Papin och (Brian) Laudrup av olika skäl inte spelade.

4. Zinedine Zidanes mål i finalen 2002

Zidanes avgörande mål till 2–1 mot Bayer Leverkusen – en vänstervolley efter en raffinerad bananskruvad cross från Roberto Carlos – är det snyggaste målet hittills i Champions League.

5. Barcelona–Arsenal, final 2006

Tidigt i matchen åkte Arsenals målvakt Jens Lehmann ut. Nästan samtliga 80 000 på Stade de France trodde troligen då på en snöpligt enkel seger för Barcelona. Men Arsenal höll inte med. Trots numerärt underläge tog Londonlaget ledningen (Sol Campbell) och höll sedan emot medan matchen fortskred. Först med kvarten kvar lyckades katalanerna vända med två mål. Vi svenskar påminner gärna om att Henrik Larsson spelade fram till båda.

6. Milan–Deportivo La Coruna, Monaco-Real Madrid, kvartsfinaler 2004

Veckorna när de mest dramatiska två-mötes-vändningarna i cupens historia presenterades blev det för säkerhets skull dubbelt upp. I samma play off-omgång 2004 vände såväl Deportivo La Coruna som Monaco på ett sanslöst sätt duellerna mot superlagen Milan respektive Real Madrid. Monacos bravad mot Real Madrid (2–4 i Madrid blev 2–0 i Monaco) fick en extra krydda genom att det var Real-lånet Fernando Morientes som gjorde de avgörande målen för Monaco.

Men frågan är om ändå inte Deportivos mirakel mot Milan – 1–4 vändes till 4–0 i La Coruna – var ännu vassare. Det är enda gången som ett slutspelsmöte vänts efter en tremålsseger i den första matchen.

7. Marseille–Milan, final 1993

Den allra första finalen under namnet Champions League var ingen klassiker när den spelades. Det blev den några veckor senare när det uppdagades hur fransmännens ledning förberett sig för matchen mot Milan. För att säkra att spelartruppen skulle vara i maximal form till denna viktiga final hade Olympiques stridbare boss Bernard Tapie för säkerhets skull köpt en seger mot ett bottenlag i franska ligan, Valenciennes.

En vinst som gjorde att man redan i den näst sista ligaomgången säkrade den titeln. Man kunde sedan matcha ett b-lag i ligaavslutningen helgen innan CL-finalen. Marseille kastades efter avslöjandet om mutaffären ur såväl nästa säsongs CL som den franska ligan. Tapie fick två års fängelse, varav han satte av fem månader.

8. Monaco–Deportivo la Coruna, 8–3 2003

11 mål i en match mellan två lag som vid tiden var storklubbar! Bara Manchester Uniteds 7–1 mot Roma 2007 och Liverpools 8–0 mot Besiktas samma år har varit i närheten av detta märkliga resultat.

9. Real Madrid vinner för första gången på 32 år

När Europacupen – Champions Leagues föregångare – var ung dominerade Real Madrid stort. Sex titlar på 1950- och 60-talen tycktes kunna bli åtskilliga fler trots att konkurrensen så småningom hårdnade. I själva verket blev det tvärstopp. Giganten från Santiago Bernabeu fick vänta i 32 år, till finalen mot Juventus i Amsterdam 1998, innan de åter var Europamästare.

10. Blåvitt dominerar Champions League!

Listan över klassiska svenska ögonblick i Champions League är kortare en tabell i bandy-VM. Men det finns några pärlor, IFK Göteborg står för samtliga.

Som när Blåvitt 1994–95 vann sin gruppspelserie i elegant stil. Trots att motståndet utgjordes av Barcelona, Manchester United och Galatasaray! IFK åkte sedan ut mot Bayern München. Och faktumet att även Barca fick snabbt respass (av Paris Saint Germain) skvallrar möjligen om att gruppen inte var så stark som vi svenskar trodde. Men varför sabba nostalgin med sådana petitesser?

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert: