Watson portas från The Open

SPORTBLADET

Ett år till – sedan är succéveteranen för gammal

Foto: Får tacka för sig Trots en dålig inledning kommer 59-årige Tom Watson inleda helgen som ledare i The Open. Men efter nästa år får han inte vara med eftersom han då kommer att överskrida den maxålder som finns för att få spela tävlingen.

TURNBERRY. Veteranen Tom Watson, 59 år, fortsätter att övertyga.

Men trots att han leder efter två varv kommer han bara att få spela The Open ett år till – sedan kastas han ut av åldersskäl.

– Då åker jag hit och spelar med mina vänner istället. Det finns några banor jag vill spela innan de gräver ner mig, säger Watson.

Efter Watsons inledande 65:a i torsdags var det många som trodde att det skulle komma en reaktion under andra varvet.

Den kom och varade i exakt sju hål, sedan varvade den gamle mästaren igång igen. Då var han redan fyra över för varvet och borta från ledartavlan.

– Driven på åttan som jag skruvade bort från bunkrarna fick mig tillbaks på banan, säger Watson.

Vinden i ryggen

Sedan började birdieracet. Nian, elvan, sexton och arton och publiken inne vid klubbhuset såg 59-åringens namn klättra ännu en gång.

– Jag visste att det skulle bli enklare med vinden i ryggen på vägen in men det är klart att det hjälpte att sätta två 20-metersputtar.

Watson har tidigare vunnit fem Open-titlar och är en av de absolut största spelarna i golftokiga Skottland. Det är betydligt fler som känner igen Watson här än hemma i USA.

– I USA är det inte en människa som känner igen mig men här kommer det fram folk och hälsar, de är vänliga mot sina gamla mästare, säger Watson.

Men trots att han är i täten halvvägs in i The Open vågar han inte ens tänka tanken på att han ska kunna vinna. Det kan förstöra allt.

– Jag måste hålla mig i nuet hela tiden, spela ett slag i taget.

Boros äldst hittills

Även om Watson skulle vinna årets tävling så skulle han inte få spela mer än ett år till. Regeln säger att ingen över 60 år får

delta, något som en seger för Watson kanske skulle starta en debatt om.

Äldsta segraren i en herrmajor hittills är Julius Boros, som vann PGA-mästerskapet 48 år gammal år 1968.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf