Mejla

Stefan Alfelt

Handboll blir helt enkelt inte bättre

Publicerad:
Uppdaterad:

Tack, Alingsås!

Tack, Guif!

Det låter som den usla Dressmanreklamen, men handbollens två finallag visade så oerhört mycket mer klass.

Handboll blir helt enkelt inte bättre än SM-finalen 2009. Det slutade med en vinnare – men det fanns absolut ingen förlorare.

Jag är grymt imponerad av båda finallagen Alingsås och Guif. Den underhållning som de bjöd på var snudd på oslagbar.

Alingsås Rikard Kappelin var länge helt omutlig i första halvlek.

En målvakt är värd hur mycket som helst för ett handbollslag men Kappelins insats avgjorde inte.

Suveräna passningar

Guif kom tillbaka och vände matchen som länge såg förlorad ut. Man vände med snabbt effektivt anfallsspel och såg ut att bli vinnare av klubbens första SM-tecken genom tiderna.

När Alingsås vände på steken en gång till. Veteranen Johan Pettersson avslutade med ett par suveräna passningar som skickade första guldet någonsin till Alingsås.

Johan Pettersson har lyfts fram som Alingsås segerorganisatör och han har blivit framförallt en symbol för lagets sätt att inte impon eras av motståndare.

Alingsås har den här säsongen vunnit matcher på grund av en inställning att man inte imponerats av vare sig namn eller tidigare resultat. Att man fått kritik för att man mest bara har vunnit på hemmaplan kan man i dag efter SM-finalen ta ganska lätt på.

Det handlar ju om att vinna så mycket så möjligt inom de regler och förutsättningar som gäller och då slår ingen laget som till slut står som mästare oavsett var och när segrarna har tagits.

En underbar rysare

SM-finalen var fantastisk som underhållning. Sättet som först Alingsås dominerade på och som sen Guif kom tillbaka och tog över och såg ut att ha avgjort innan det gled tillbaka till Alingsås igen. En underbar rysare som dessutom var oerhört välspelad.

Trots att det inte fanns speciellt många landslagskandidater på planen bjöds en högkvalitativ produkt som rimligtvis bör ha gått hem i rutan även hos slötittarna.

Handbollen har lyckats med sin finaldag i stället för att låta finallagen mötas i en lång serie. Att låta både herrarna och damerna avgöra på en enda dag har blivit en succé. Herrarnas final blev en dramatisk rysare medan damernas blev en förväntad enkel seger för Sävehof. Tillsammans skapade de två finalerna dock en fest som handbollen är värd.

Att Alingsås vann SM-guldet är historiskt eftersom det är det första för klubben. Det är dessutom första gången som ett lag utanför de stora handbollsregionerna Stockholm, Göteborg och Skåne vinner men det vill jag inte dra några slutsatser om.

Om något lag känns rustat för en framtida dominans är det snarare förloraren Guif som har både laget och de ekonomiska förutsättningarna för att etablera sig i toppen.

Av: Stefan Alfelt

Publicerad: