Längdskidor

VALLAMISSEN

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Guldhoppet Johan Olsson halkade ner till åttonde plats: Jag stod bara och slirade

LIBEREC. En vallamiss förstörde två svenska guldchanser.

Johan Olsson och Anders Södergren ser på felvalet som otur – men SVT:s längdexpert Anders Blomqvist håller inte med.

– På vallahåll är Sverige fan inte med alls, säger han.

Besviken Johan Olsson var ett av Sveriges stora medaljhopp i går. Men tävlingen tog slut nästan innan den hann börja. Anledningen: fel val av skidor och valla.

Besviken Johan Olsson var ett av Sveriges stora medaljhopp i går. Men tävlingen tog slut nästan innan den hann börja. Anledningen: fel val av skidor och valla.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN

Fyra minuter före start velade Södergren mellan två par skidor.

Till sist valde han bort de nästan obehandlade, ruggade, skidorna för ett par med fästvalla. Efter en kilometers åkning förstod han att loppet var förlorat.

– I backarna stod jag bara och slirade, det som är min starka sida normalt, säger han.

Hur kändes det?

– Det är så tråkigt så det finns inte. Samtidigt är det inte kul att bryta, så jag fullföljde bara loppet och tog mig runt, säger han om sin artondeplats.

Närapå lika illa gick det för vårt andra stora guldhopp. Fast Johan Olsson funderade aldrig ens på att ta ruggade skidor, eftersom de vallade fungerade utmärkt bara 20 minuter före tävlingen.

– Det är väldigt vanskligt. Jag testade ruggskidor innan och då hade jag inte bra fäste alls. Så jag tog beslutet att jag inte kunde tävla på ett par skidor jag inte ens har testat på tävlingsbanan, säger Olsson som slutade ­åtta.

”Testar inte tillräckligt”

När de två svenskfavoriterna föll kunde i stället esten Andrus Veerpalu ta hem guldet följt av tjecken Lukas Bauer och finske skrällen Matti Heikkinen – alla på ruggskidor.

SVT:s längdexpert Anders Blomqvist ser inte på det svenska fiaskot som ren otur. Det är snarare en kombination av oförberedelse och naiv inställning före loppet, menar han.

– Sverige är efter på ruggning. Föret är sällan rätt där hemma, men man testar heller inte tillräckligt. Två timmar före loppet testade vallarna rugg här, men min känsla är att de inte gjorde det riktigt på allvar, säger han.

Vad gör åkarna för fel?

– De tränar inte tillräckligt på rugg. Många gånger när det är rätt före på träning väljer de att åka fristil i stället för att testa rugg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor