”Trodde att segern var hemma”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Barrichello förbannad över Buttons ändrade depåstrategi

Rubens Barrichello är sur.

Han anser att det var en stallorder som gav Jenson Button segern.

– Jag trodde att segern var hemma, säger brassen.

– Vi måste snacka igenom detta och hitta ett svar.

Rubens Barrichello ledde loppet, men plötsligt ändrade Brawn GP hans teamkollegas strategi. De gick från att ha varit en tre stoppare till en tvåstoppare. Officiellt hette det att Jenson Button annars skulle ha kommit ut på banan där det var mycket trafik och riskerat tappa sin pallplats och fart.

Det påminde väldigt mycket om hur det såg ut i Ferrari när Rubens Barrichello var andreförare bredvid Michael Shcumacher och Ross Brawn, numera stallchef i Brawn GP, lade upp strategin:

– Jag är väldigt erfaren när det gäller sådana saker och jag tänker inte längre hålla mig till en stallorder, jag säger det nu direkt så att alla vet det, sade brassen på presskonferensen.

”Ett smart beslut”

Nick Fry erkände för Autosport att båda förarna skulle göra tre stopp, men att Jenson Buttons team ändrade strategin eftersom han, trots att hans bil var lättare fastnade bakom Rubens Barrichello under den första delen av loppet.

– Det var ett smart beslut från Jensons killar, det fungerade. Jenson var lättare och de utgick i från att han skulle kunna köra i från fältet, men när Rubens körde om honom i starten så gick inte det om de ändrade strategi och det hade vi pratat om inför loppet.

Enligt Nick Fry hade Rubens Barrichellos team också kunnat byta till två depåstopp, men valde att hålla fast vid den ursprungliga planen.

Lauda säker

– Det syntes i den första kurvan att det inte finns någon teamorder, Rubens körde om Jenson, säger Ross Brawn.

– Men det men här är det annorlunda än hos Ferrari.

Den trefaldige världsmästaren Niki Lauda, som numera är expert i RTL, var däremot säker på sin sak:

– Button kör som en världsmästare, han kör perfekt och han har en perfekt bil. Han är på väg mot VM-guldet och självklart måste han ta mer poäng redan nu för att vinna titeln. Jag hade gjort precis likadant, Rubens kan få vinna under den senare delen av säsongen när guldet redan är klart.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN