Galningen alla älskar att hata

SPORTBLADET

Sportchansens Lars Nylin berättar historien om den älskade och hatade Sean Avery

Foto: andreas bardell
I februari 2008 fick Sean Avery ta del av Sportbladets undersökning som visade att han anses vara en av de som spelar fulast i NHL. Detta var den kontroversielle spelaren inte särskilt missnöjd med.

Han är fräck, tjatig, provocerande, han är den elake kungen av Madison Square Garden.

Sean Avery är tillbaka i New York City och fortsätter att reta gallfeber på alla som inte är hans inbitna fans.

Sportchansens Lars Nylin porträtterar den mest provocerande och hatade spelaren i ishockey.

När Sean Avery häromveckan gästade den amerikanska tv-showen ”Late Night With Jim Fallon” fick tittarna se en klart avspänd Avery. Hockeystjärnan rapporterade om några spännande fritidssysselsättningar under sommaren. Som att han har varit festivalreporter för kanalen FUSE TV och att han fortsätter att sikta på en framtid i sin favorithobby, mode för kvinnor. Han berättade också att han under speluppehållet får chansen att jobba för ideella organisationer, exempelvis en som hjälper exfångar att anpassa sig till ett civilt liv.

Avery såg allmänt cool ut i uppknäppt skjorta, skinnjacka och retrohippa svindyra boutique-jeans. Det märktes kort sagt att Avery är tillbaka i sin favoritmiljö, New York City, stan där han numera är symbolen nummer ett för hockeysporten.

Den som under ”Late Night” för första gången stötte på Sean Avery kunde knappast tro att han är den nordamerikanska proffshockeyns mest kontroversiella för att inte säga avskydda person. Och som inte tycks anstränga sig särskilt mycket för att sudda ut bilden av ”bad boy”.

Oförmåga att fokusera

Sean Avery föddes i den kanadensiska staden Pickering. I samma stad bodde några år tidigare rocklegenden Neil Young i det skede när denne bestämde sig för att fokusera sitt liv helt på rockmusiken. Men det tycks inte finnas något särskilt fokus-elixir i Pickerings vatten.

Young har efter sitt beslut ständigt följt sin vision med blixtklar skärpa. Detta medan Sean Avery, i dag 29 år, under sin snart tioåriga NHL-karriär visat upp en strålande oförmåga att fokusera på det han är bäst på, det vill säga att vara en ”agitator”, retsticka, på isen.

När Avery koncenterar sig på just detta är han en av de bästa i sin nisch. Det tydligaste exemplet på detta är hans bidrag till New York Rangers – klubben som han återkom till i mars i år.

Snabbaste målet någonsin

Med Avery i laget under tre säsonger vann Rangers 50 matcher, spelade oavgjort i 20 och förlorade 16. Utan Avery på isen var samma statistik den radikalt sämre 9-13-3. Man ska inte heller glömma att detta är en spelare som gjort hattricks och samlat in fyra poäng i matcher. Han har också gjort Rangers snabbaste mål någonsin. 2008 gjorde han mål efter tio sekunder i en match mot Buffalo Sabres.

Efter en första tveksam tredje säsong i Los Angeles Kings 2003-04, då Avery ”vann” utvisningsligan med 257 minuter, har han allt som oftast varit en dynamo för sina klubbar. Han är ofta en elektrisk spelare som sätter fart även på sin omgivning.

En undersökning från 2007 visade att 66 procent av NHL:s spelare anser honom vara den motståndare de hatar mest. Men det är sånt man lätt kan bortse från när man har honom i det egna laget. Sean Avery är Henrik Rydström upphöjt till tusen. Mycket riktigt dyrkas han av de flesta i Madison Square Garden.

Hånade Shanahan

Att Avery är killen som högaktningsfullt struntar i vad omgivningen tycker om honom summeras i en tidig anekdot från åren då han spelade i AHL-ligan med Cincinatti Mighty Ducks.

Den svenske spelaren John Wikström, en gång draftad av Averys första NHL-klubb Detroit Red Wings, har berättat om när en ung Avery klev in i duschen bredvid ikonen Brendan Shanahan. Avery stirrade mot Shanahans skrev och sa sedan:

– Men, Shanny, du måste raka den där busken!

Men lika mycket humor som det finns i den historien, lika trista är de många gånger som Avery inte kunnat kontrollera sitt explosiva temperament. När hans patenterade trash talk och aggressiva spel övergått i idioti.

Tilltag som gav regelförändring

Edmonton Oliers färgade spelare George Laraque sa efter en incident att han av Avery kallats för ”apa”. 2007 meddelade en kanadensisk radiostation att Avery under en uppvärming häcklat Toronto Maple Leafs spelare Jason Blake för dennes leukemi. Avery har totalt förnekat bådadera. Men händelserna är för evigt en del av myten om Sean Avery.

Averys utbrott har även bestått i osportsligheter under spel. 2005 fick han böter för att ha filmat varpå Avery hamnade i en av sina många dispyter med NHL:s ledning. Så sent som i slutspurten av den senaste säsongen bidrog han till att ändra reglerna efter en incident med New Jerseys målvakt Martin Brodeur. Det är inte längre tillåtet för en utespelare, att som Avery gjorde, helt överge fokus på spelet för att bara irritera målvakten. Avery ställde sig helt enkelt framför Brodeur, med ryggen mot spelet, och viftade med klubbladet tätt intill Brodeurs mask. Detta medan Avery sprattlade för att maximalt skymma Brodeurs sikt.

Den frispråkige hockeytyckaren Don Cherry kommenterade efter Brodeurhändelsen:

”En gång tönt, alltid en tönt”

– Jag har känt killen sen han var 16 år och en gång tönt, alltid en tönt. Du kan inte anklaga domaren, denne trodde inte på vad han såg. Kunde ni tro på vad ni såg? Jag har aldrig sett något liknande, och jag har ändå varit med så länge ligan har existerat.

Avery har också varit ansvarig för ett antal fysiska angrepp som knappast ökat hans popularitet hos sina motståndare. Under den just avslutade säsongen stack han i en match sin klubba innanför masken på den före detta AIK–målvakten Tim Thomas – nu i Boston Bruins. Efter att han slashat Washingtons back Milan Jurcina blodig i en play off-match sattes han av disciplinära skäl i den följande matchen på bänken av Rangers manager John Tortorella.

Just John Tortorella är ett lysande exempel på hur delad uppfattningen kan vara om Sean Avery. Som expertkommentator sa Tortorella rent ut att han inte ansåg att Avery hade någon framtid i NHL. När Avery kom tillbaka till Rangers i mars 2009 sa samme Tortorella till pressen:

– Man kan inte bara ge upp på folk. Det kanske fortfarande inte fungerar i vissa situationer, men om vi visste exakt när en spelare mognar mentalt så skulle det inte finnas något att upptäcka eftersom vi redan skulle ha alla svaren.

Karriären hotad

Tortorella sa detta strax efter den incident i Averys karriär som mest hotat hans framtid i sporten.

Avery, värvad till Dallas Stars sommaren 2008, fick inför en match i Calgary i december samma år för sig att säga lite sanningar om sina före detta flickvänner. Avery är inte minst känd för sina affärer med kända kvinnor. Av dessa är Elisa Cuthbert och Rachel Hunter numera tillsammans med andra NHL-spelare. Avery sa i omklädningsrummet innan matchen till den församlade pressen – med en tydlig elak passning till Cuthbert och Hunter:

– Det har blivit vanligt i NHL att killar blir kära i mina begagnade brudar, jag vet inte vad det beror på.

Averys uttalande var plumpt nog redan om man översätter ”sloppy seconds” till ”begagnade brudar”. Men det kan också tolkas som en anspelning på prostitution och den här gången fanns det ingen som försvarade Sean Avery för hans fyrkantigheter. Dallas Stars stängde av honom i sex matcher och skickade honom sedan till farmarlaget Hartford Wolf Pack. Det stod tidigt klart att man inte tänkte ta honom tillbaka.

Averys manager i Detroit Red Wings, Ken Holland, har en gång sagt att Avery saknar respekt för sporten ishockey och inte går att ha med i en lagsport. I Dallas blev eftermälet liknande och anonyma spelarröster sa i media att de inte tänkte stanna i klubben om Avery togs till nåder.

Bad om ursäkt

Dallas Stars manager Dave Tippet kommenterade:

– Jag försöker bygga ett lag med en atmosfär där spelare bryr sig om varandra och jag har svårt att tro att vi kan finna den atmosfären om Sean återvänder till omklädningsrummet.

NHL-chefen Gary Bettman var minst lika frank:

– Mister Avery har uttryckt ånger över sina kommentarer och sökt professionell hjälp för att lära sig att hantera sin ilska. Jag kommer att kräva att han går igenom den processen innan han är välkommen tillbaka till isen.

Avery bad sin klubb om ursäkt. Enligt general manager Brett Hull sa Avery ”Jag behöver hjälp”.

Men det hjälpte inte. Det var redan efter en halv säsong slutspelat för Avery i Dallas.

Andra visade dock större förståelse. Efter att han gått i kognitiv terapi för att lära sig handskas med sitt hetsiga temparement skrevs i mars 2009 ett nytt kontrakt med sin gamla klubb New York Rangers.

Den första tiden efter återkomsten har alltså knappast varit lugn och stillsam. Men vad annat att vänta från killen som den nordamerikanska ishockeypubliken älskar att hata?