Kaptenen: Jag hoppas att de löser det här

Damernas förbundskapten Madeleine Lindberg-Wall tar avstånd från cykelbråket.

Och vädjar till tjejerna att röka fredspipa.

– Jag hoppas verkligen att de löser detta.

Madeleine Lindberg-Wall.

Sportbladets uppgifter om sprickan mellan Susanne Ljungskog och de övriga tjejerna på proffstouren kom som en överraskning för förbundskaptenen Madeleine Lindberg-Wall.

– Jag har inte märkt av någon sådan spricka. Men sedan har jag också bara suttit på den här posten sedan februari, säger Lindberg-Wall.

Vad säger du om helgens uttalanden?

– Jag tycker man ska respektera varandra trots att man är olika som individer. Men det krävs fler än en för att dansa tango.

Har du hört att folk stör sig på Ljungskogs taktik?

– Nej, det har jag aldrig hört. Susanne är världscyklist som har vunnit otroligt mycket och som fortfarande är på den absoluta elitnivån.

Har dåligt rykte

Enligt uppgifter till Sportbladet har Susanne Ljungskog, bland vissa inom sporten, länge haft ett halvtaskigt rykte kring sig.

VM 2000 kantades av en dispyt mellan den nuvarande förbundskaptenen och VM-stjärnan Ljungskog. Den senare bröt en av cykelsportens oskrivna regler när hon stjälpte Lindberg-Walls chans på silvermedalj. Lindberg-Wall hade ett superläge men kammade ”bara” hem ett brons.

Den främsta anledningen till tappet sägs vara att Ljungskog inte fullföljde sin uppgift att sänka tempot i utbytargruppen.

I samband med VM-tabben dundrade den dåvarande förbundskaptenen Hans Falk att Ljungskog aldrig mer skulle vara välkommen i ett landslag.

”Hon förstör för oss andra”

Men incidenten är inte glömd. Emilia Fahlin, SM-sexa i lördags, var förbannad på Ljungskog efter loppet.

– Det är frustrerande och hon förstör för oss andra.

I går sa Fahlin följande till Nerikes Allehanda:

– Jag förstår inte varför hon (Ljungskog) beter sig på det sättet, men det gör ju inte att man blir särskilt sugen på att hjälpa henne om det skulle bli landslagsuppdrag framöver.

Förbundskaptenen Madeleine Lindberg-Wall vädjar till landslagstjejerna och ber dem röka fredspipa.

– Jag förväntar mig att alla löser detta och går vidare. Susanne och jag löste det och tävlade sedan utan problem i landslaget. Det här är sånt som händer.

Anna Lindbäck

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport