Loeb har kopplat greppet om VM

SPORTBLADET

Leder framför Hirvonen: ”Vår livs kamp”

Utmanaren har ledningen, men kungen har greppet.

Rally-VM har utvecklats till en sekundstrid.

– Detta är verkligen vårt livs kamp, säger Mikko Hirvonen.

Foto: Mikko Hirvonen.

Fords finländare leder rally-VM med en enda poäng inför Storbritanniens WRC som nu avgörs i Wales. Men efter den första dagen är det den femfaldige mästaren, VM-tvåan Sebastien Loeb, Citroën som har greppet.

Eller 5,3 sekunders försprång.

Sebastien Loeb inledde med att vinna de tre inledande specialsträckorna och sedan kunde MIkko Hirvonen slå tillbaka, han tog in 4,9 sekunder på den fjärde sträckan som också var den samma som morgonens första. Sebastien Loeb vann sedan den femte innan Mikko Hirvonen var starkast den sjätte.

Hade problem tidigt

Och efter den första dagen skiljde det 5,3 sekunder till fransmannens fördel.

– Jag var inte alls förvånad över Mikkos snabbhet, säger Sebastien Loeb till WRC.com.

– Men jag vet inte varför det var svårare att få tag på honom under eftermiddagen, men vi kunde inte övertyga på samma sätt som vi gjorde på morgonen. Kanske var underlaget något annorlunda.

Han hade problem att få fäste och samma problem hade Mikko Hirvonen under förmiddagen.

Kommer förberedd

– Det finns inte mycket vi kan göra för att bilen ska bli snabbare under den andra dagen och det ryktas om att det ska bli sämre väder, då kommer det att bli lurigt, säger Sebastien Loeb.

– Jag är övertygad om att jag kan vinna, men det är så jämnt att det är svårt att säga vem som kommer att vara snabbast av oss.

Mikko Hirvonen körde ett rally i Storbritannien redan förra helgen för att förbereda sig på allra bästa sätt. Han har ingen VM-titel sedan tidigare. Sebastien Loeb har vunnit de fem senaste åren och har vunnit 52 VM-rallyn.

Inte orolig för misstag

35-åringen är den stora legendaren inom rallysporten – men i år är det Mikko Hirvonen, 29, som har varit den jämnaste av dem två.

– Jag är inte orolig för att göra några misstag, händer det så händer det. Man måste ge allt när man kör mot Sebastien, men man måste vara både snabb och väldigt precis i sin körning. Med tanke på hur långt före vi är de andra förarna så ser man att vi verkligen ger allt, säger Mikko Hirvonen.

– Detta är verkligen vårt liv kamp.

Den som är först i mål är världsmästare 2009.

De slåss om guldet

Sebastien Loeb

Nation: Frankrike

Ålder: 35

Stall: Citroën

Kartläsare: Daniel Elena

Meriter: 5 VM-guld, 2004-2008.

Segrar: 52

Mikko Hirvonen

Nation: Finland

Ålder: 29

Stall: Ford

Kartläsare: Jarmo Lehtinen

Meriter: VM-silver 2008, VM-brons 2006 och 2007.

Segrar: 11

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally