Truls Möregårdh – Sveriges nya pingislöfte

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Truls Möregårdh, 16, är på god väg att bli nästa stjärna på den svenska pingishimlen.

Nu väntar ungdoms-OS för talangen – som har hoppat av gymnasiet och tränar fem timmar om dagen för att uppfylla sin dröm.

– Ska jag bli bäst så behöver jag satsa på det fullt ut, säger Truls Möregårdh.

Det är en fokuserad och målinriktad 16-åring som träffar Sportbladet timmarna innan avresan till Världsungdoms-OS i argentinska Buenos Aires.

I fjol tog Truls Möregårdh ett sensationellt silver i Junior-VM där de flesta var tre år äldre. För några veckor sedan presenterade han sig även på allvar i seniorsammanhang under bordtennis-EM i Alicante.

Där tog det inte stopp förrän i sextondelsfinalen.

Motståndaren? Den trefaldiga Europamästaren Vladimir Samsonov, 42.

– Han är en legendar, men när jag väl var där inne och spelade mot honom så tänkte jag inte på det alls. Det var inget konstigt egentligen, säger Truls Möregårdh avslappnat.

– Trots att det var mästerskapsdebut för mig så var jag inte alls nervös och kunde spela ut. Jag spelade så bra jag kunde och slog väldigt bra och högt rankade spelare, jag är väldigt nöjd.

Hoppat av gymnasiet

Truls intresse för sporten väcktes tidigt, men så kommer han också från en riktigt pingisfamilj.

– Malte, min brorsa, spelade pingis på hög nivå och pappa också. Så vi hade ett litet bord hemma som jag spelade på tidigt innan jag började i en klubb när jag var sju. Så det har alltid funnits där.

Eslöv-spelaren hymlar inte med att han siktar mot toppen. I höstas skulle han egentligen ha börjat gymnasiet, men det har han valt bort till förmån för bordtennisen.

1 av 2 | Foto: TT

– Föräldrarna var helt eniga med mig, de tyckte jag skulle sluta direkt. Det är pingis jag vill bli bäst i och om jag ska bli bäst så behöver jag satsa på det fullt ut.

Nu fyller han istället dagarna med träning – och åter träning.

– Det är morgonträning, oftast tre timmar, sedan eftermiddagsträning i två timmar. Plus fys då. Nästan varje dag i veckan, lite mindre på helgen, förklarar han.

”Försöker spela som Waldner”

Med sig till Buenos Aires har han sin tränare Peter Andersson som även är svensk förbundskapten i bordtennis.

– Truls är en otroligt talangfull spelare som tränar otroligt hårt och gör allt för att bli så bra som möjligt i bordtennis. Sen varierar han sitt spel otroligt bra och är svårt att läsa av. Han har alla förutsättningar för att bli en riktig världsspelare, säger Andersson.

Sveriges truppchef för mästerskapet, Glenn Östh, har också en bakgrund som förbundskapten i bordtennis. Han berättar att han sett 97 mästerskap i pingis, VM, OS och EM, inklusive det senaste där Truls deltog.

– Han har saker att åka med så att säga, men har fortfarande en del att jobba på och en sån här tävling är utmärkt för hans utveckling.

Själv har Truls, föga förvånande, inspirerats av Jan-Ove Waldner.

– När jag växte upp var ju J-O väldigt stor. Så han har man kollat på väldigt mycket, jag försöker spela lite som honom också.

På vilket sätt?

– Jag tänker mycket, försöker spela mycket taktiskt. Försöker vinna mot motståndarna på det planet, och har lite samma backhandtryck som han hade när han var som bäst.

Möter japanskt underbarn

Möregårdh placerar sig för tillfället på 173:e plats på ITTF:s världsrankning. I takt med framgångarna får Truls nu leva med epitetet ”supertalang” och vänja sig vid rampljuset.

– Jag tycker det är väldigt kul, säger han om uppståndelsen och fortsätter:

– Det är kul att pingis får mer uppmärksamhet och jag hoppas det blir ännu mer.

På lördag kliver han in i ungdoms-OS och bland motståndarna i singelturneringen hittar vi ett namn som sticker ut – Tomokazu Harimoto.

Det femtonåriga underbarnet från Japan har redan besegrat några av bordtennisvärldens största spelare och ligger åtta på världsrankningen.

– Självklart siktar jag på medaljer, men det är väldigt bra spelare med och japanen är redan bland de bästa i världen. Så det kommer bli en tuff match men jag hoppas på att det kommer bli bra.

OS i Rio 2016 följde han intensivt framför tv:n och för Truls är äventyret i Buenos Aires en dröm som går i uppfyllelse.

– Ja, självklart. OS har alltid varit så sjukt stort. Det är det man har drömt om, avslutar han.

Publicerad:

LÄS VIDARE