En av karriärens tuffaste utmaningar, Sarah

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Sarah Sjöström

Det är lika bra att vara ärlig.

Den här texten om Sarah Sjöström är den svåraste du kommer att läsa i dag.

I dag börjar världscupen om och Sarah Sjöström ställs inför en av karriärens tuffaste utmaningar.

Inte att skynda bort till andra sidan av bassängen, det har hon varit bäst på länge. Det intill hopplöshet svåra uppdraget är att förstå hur poängen räknas ut.

För när tävlingarna nu nått Eindhoven och lång bana blivit kort är det rent överjävligt att förstå reglerna. De finns nertecknade på två ställen, här och här, och för att få hela bilden måste båda läsas.

Jag skulle kunna gå rakt på kärnan, på formeln P = 1000 * ( B / T )^3, men någon läsare ska jag ha kvar till botten, så vi tar det från en annan ände.

Trion vinner tre guld var

Hittills i världscupen har ungerska Katinka Hosszu vunnit tolv guld och för detta belönats med 90 poäng. För sina tio guld har Sarah Sjöström fått 120 poäng. Ryskan Julija Jefimova vinner också i princip allt. Hon har 78 poäng och är trea.

Logiken bakom detta är att du får ställa upp i hur många lopp du vill av de 16 som arrangeras per värdstad. Men bara dina tre bästa resultat räknas. Trion ovan är alla så bra att de oftast vinner tre finaler, särskilt nu när de kan ge sig fyra-fem försök utan att stöta på de andra: Sjöström tar frisim och fjäril, Jefimova bröst, Hosszu rygg och medley.

Varje guld ger tolv poäng. Således talar mycket för att trion fortsätter ta 36 poäng per helg. Vad som skiljer dem åt är bonussystemet och... nej, jag tar inte formeln än, inte den där skiten med B/T, utan en mer begriplig grej:

Mystiska bergets fot

Varje slaget världsrekord ger 20 bonuspoäng, varje tangerat rekord 10. I långbana är topptiderna mycket svåra att rå på, så ingen har lyckats hittills i höst, men då de sista fem tävlingarna går i 25-metersbassäng kan vi säkert se något VR.

Utöver segertolvorna, utöver rekordtjugorna, finns en prispall för de bästa prestationerna per tävlingshelg. 24 för den bästa, 18 för näst bäst, 12 för trean. Varje simmare kan max sno en av de belöningar, men... men vad är bra? Hur konverterar vi en utklassning i medley mot en armlängds seger på 50 fritt?

Jo, det görs genom att tiderna kastas in i simningens masugn, i den helvetiska konstruktionen som smälter allt till oigenkännlighet. Ja, vi är framme vid det mystiska bergets fot nu.

Som den bästa tiden räknas den som får högst poäng efter att ha silats genom P = 1000 * ( B / T )^3.

Formelns T är din tid. B är världsrekordet som gällde på sträckan 31 december föregående år, som du alltså ska dela på och ta upphöjt i tre. Ju närmare historiens bästa tid på sträckan desto högre P-tal, vilket är nyckeln här.

Leder tack vare 50 meter fritt

Ni kan dribbla med formeln hemma om ni är lagda åt det hållet, testa era egna pers och se vilken poäng ni kommer upp i, eller så tar ni mig bara på orden: upplägget har hittills drabbat Sarah Sjöström hårdast.

För du får högst poäng om distansen du simmar har ett tämligen svagt världsrekord. Och Sjöströms rådande långbane-VR är hela sportens bästa, kanske särskilt 24,4 på 50 fjäril och 51,7 på 100 fritt.

Ingen konkurrent är i närheten av de noteringarna, men det problematiska är att Sarah Sjöström heller inte är det riktigt. Därför har hon riskerat att bli utan 24-poängarna som avgör världscupen.

Men Sarah leder väl på 120 poäng?

Jo. Hon har hittills plockat 24:orna tack vare snabba tider där världsrekordet är lite överkomligare, på 50 meter fritt.

Nu återstår fem stopp, uppdelade i två så kallade kluster, i höst och vinter. Cirkusen har nått Eindhoven och Sarah Sjöström är inte bara klar favorit att vara bäst i helgen och i klustret, utan att ta hem hela totalen, precis som i fjol.

Men möjligheten finns också att hon vinner alla lopp hon ställer upp i utan att ta hem titeln.

Varför? Äh, jag kan inte förklara igen. Det är konstigt, men det bara är så.

avKristoffer Bergström

ARTIKELN HANDLAR OM