”Sämsta insats jag sett i hela mitt liv”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Tellus tränare sökte upp domaren

Tellus-målvakten Kimmo Kyllönen fick matchstraff.
Foto: BILDBYRÅN
Tellus-målvakten Kimmo Kyllönen fick matchstraff.

Tellus drog på sig två matchstraff och 50 utvisningsminuter i förlustmatchen mot Gripen.

Efteråt gick Peter Rönnqvist till hårt angrepp mot huvuddomaren Niclas Skog.

– Jag har hållit på med det här i 40 år och det är den sämsta domarinsats jag sett i hela mitt liv, säger Tellus-tränaren.

Foto: BILDBYRÅN
Peter Rönnqvist.

Nykomlingen Tellus var nära att ta sin första historiska poäng i bandyns elitserie, men i den 83:e spelminuten avgjorde Gripens Adam Rudell matchen med sitt 2–1-mål.

– Meningen var att vi inte skulle vinna, säger Peter Rönnqvist, som var mycket kritisk till domarinsatsen.

Första matchstraffet för Ekblom

Stockholmslaget spelade i numerärt underläge under en stor del av matchen. Det började i den första halvleken, då Samuel Helmerson drog på sig två utvisningar.

Det fortsatte i matchminut 63, då lagkaptenen Aksel Ekblom fick rött kort efter att ha stoppat Gripens Johan Grahn, som kom i friläge.

– Jag tycker inte att det är matchstraff. Det var en situation som händer ganska ofta, och jag tar en medveten utvisning. Jag är på honom lite grand, men han trillar ganska enkelt. Det var hårt dömt. Det var mitt första matchstraff någonsin, säger Ekblom.

Kyllönen förvånad och arg

På tilläggstid åkte även målvakten Kimmo Kyllönen på ett lindrigt matchstraff. Henrik Larsson kom då fri med den finske målvakten men tappade bollen när Kyllönen rusade ut. Tellus-keepern blev lika förbannad som förvånad när huvuddomaren Niclas Skog dömde straff och visade ut honom för bentackling.

Peter Rönnqvist visste inte om han skulle skratta eller gråta.

– Killen tappar bollen och ramlar inte ens, säger han.

Det var inte det enda domaringripandet som fick Rönnqvist att koka. Han ifrågasatte även Helmersons första utvisning (”Helt obegripligt!”), Ekbloms matchstraff (”Där kan han välja att ta 10 minuter.”) och inte minst den utvisning som drabbade laget under en timeout.

Lagledaren Stefan Hillman blev utvisad och Wiliam Hallberg fick sitta av straffet.

– Stefan satte ner en fot på isen för att sträcka fram en vattenflaska. Då tog han en utvisning, trots att deras två ledare stod med båda fötterna på isen. Det är rent bedrövligt att sådana här domare får döma. Nivån är inte bra, säger Peter Rönnqvist.

Sökte upp domaren

Efter matchen sökte han och Aksel Ekblom upp Niclas Skog och hans assistenter, Andreas Pettersson, Robin Sörensson och Daniel Johansson.

– Vi hade ett snack med domaren i tjugo minuter. De förstår ingenting, men jag bad dem titta på matchen igen och återkomma om de tycker att de gjorde en bra insats. Det är bäst att de inte tittar.

Vad fick du för svar?

– Han sa att han stod upp för alla beslut han tagit. Det är vad han säger. Det är vad han måste säga, säger Peter Rönnqvist.

Det var inte bara spelarna som hade synpunkter på domaren Niclas Skog.

– Sämsta domarinsats jag sett. Om inte målvakten får ta bollen på ett friläge är det lika bra att spela utan målvakt. Pinsamt, twittrar Jesper Kärrbrink, före detta styrelseledamot i Svenska bandyförbundet.

Publicerad: