Mötet som avslöjade Aregawis äktenskap

Reporter: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Agenten avslöjade skenäktenskapet: ”Inga tvivel”

Skandalen kring Abeba Aregawi växer.

Nu berättar agenten Lars Kristiansson om att hennes klubb Hammarby visste om det påstådda skenäktenskapet.

– Hon ville inte tävla för Sverige, säger han i Aftonbladet Morgon.

Aregawi misstänks för fusk.
Aregawi misstänks för fusk.

Abeba Aregawi, 25, är just nu avstängd misstänkt för dopning.

I morgon analyseras svensk-etiopiskans B-prov i Zürich, men redan nu kommer nya skakande uppgifter i fallet Aregawi.

Efter VM-guldet i Moskva 2013 anklagades Aregawi för att ha ingått i ett skenäktenskap med sin tränare Henok Weldegebriel för att få tävla för Sverige.

Paret slog dock ifrån sig anklagelserna innan Expressen en tid senare kunde avslöja att paret varit skilda redan tre månader innan mästerskapet.

– Jag har aldrig hört någonting om att de skilt sig. Det här känns väldigt konstigt, sa Ingvar Åström, ordförande i Hammarby och en av dem som hjälpte Aregawi att få tävla för Sverige, då.

Avslöjade skenäktenskapet

Men nu avslöjas en annan bild.

Lars Kristiansson, licensierad IAAF-agent, fick i uppdrag av Hammarbys friidrotts ordförande Ingvar Åström att hjälpa till i Aregawis flytt från Etiopien till att bli svensk medborgare.

Men efter ett möte i Paris, i samband med en Diamond League-gala, backade han ur.

– Det var tillsammans med Ingvar Åström, IAAF:s generalsekreterare och Aregawis internationella agent Jos Hermens där Hermens bekräftade att det var ett skenäktenskap. Det var det han sa, säger Kristiansson i Aftonbladet Morgon.

Och enligt Kristiansson visste alltså Hammarbys ordförande Ingvar Åström om skenäktenskapet med Henok Weldegebriel, men valde ändå att fullfölja ”värvningen” av Aregawi till Sverige.

– Absolut, det fanns inga tvivel om att det kunde missuppfattas vad Jos sa och diskussionen som följde därefter, säger Kristiansson.

– I sittande möte Ingvar också omtumlad av det hela, men Hammarby förträngde det hela. De tyckte väl inte att det var någon stor fråga, fortsätter han.

”Aregawi ville inte tävla för Sverige”

Lars Kristiansson tyckte att det väcktes alldeles för många frågetecken för att fortsätta hjälpa Aregawi att bli svensk medborgare.

– Det fanns andra starka aktörer än just Abeba Aregawi. Inför OS 2012 så skickade hon ett brev till IAAF där hon skrev att hon ville tävla för Etiopien – det säger ganska mycket. Hon ville inte tävla för Sverige, säger Kristiansson.

Sportbladet har sökt Hammarbys ordförande Ingvar Åström för en kommentar.

Publicerad: