Rosbergs makalösa seger

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vinsten i Singapore gav honom också ledningen i VM

Foto: TT och AFP
Rosberg firar.

Nico Rosberg tog sin första seger i Singapore.

Nu leder han VM.

– Jag bryr mig inte om poängen utan är bara enormt glad över att jag vann, säger han.

Singapores GP inleddes med en krasch när Carlos Sainz, Toro Rosso, och Nico Hülkenberg, Force India gick i varandra. Tysken körde in i muren och därför kom säkerhetsbilen ut på banan.

– Jag tycker ändå att jag gjorde en bra start, säger Nico Rosberg, som startade först.

Han tog greppet om loppet, men uppvaktades hårt av Red Bull och Daniel Ricciardo under de avslutande varven. Red Bull valde att köra med fyra depåstopp och avsluta med de supermjuka däcken medan Rosberg gjorde tre stopp och avslutade med det hårdaste däckalternativet. Rosberg hade ett försprång på mer än 21 sekunder, men i mål skiljde det bara fyra tiondelar mellan dem båda.

– Jag kunde faktiskt inte gå in i depå när Daniel kom jagande. Jag hade för mycket trafik framför mig på banan. Hade jag gått in hade jag tappat placeringen, så det var en väldigt tuff avslutning, säger Nico Rosberg till RTL.

– Jag visste faktiskt inte var Daniel befann sig på banan och jag ville inte heller veta det. Jag ville koncentrera mig på mitt race. Bilen låg verkligen på gränsen för vad den klarar av i det här loppet och då är det naturligtvis ännu skönare att vinna.

Detta var Rosbergs 200:e GP-lopp och han tog sin första seger i Singapore. När nu sex lopp återstår av säsongen leder han VM med åtta poäng före teamkollegan Lewis Hamilton som slutade trea.

Red Bull attackerar

Red Bull, som uppdaterade både bilen och motorn inför loppet, har tagit ett steg närmare VM-ledarna Mercedes och stallchefen Christian Horner räknar med en jämn avslutning av säsongen.

- Vi kommer att göra livet tufft för Mercedes. Det finns flera banor kvar som passar oss bättre än vad de passar dem, säger han till RTL.

- Det kommer att bli en väldigt jämn avslutning och vi satsar på att behålla andraplatsen i konstruktörsmästerskapet och vinna där vi kan göra det.

Utanför pallen körde Ferraris Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel in som fyra och femma. Vettel körde upp sig 17 placeringar.

Inga poäng för Ericsson

Marcus Ericsson startade från ruta 14, men tvingades korta ner sin första stint. Han gjorde det första depåstoppet redan efter åtta varv och sedan körde han ett lopp utan att ha någon chans på de poäng som teamet är i ett väldigt stort behov av.

– Jag är väldigt besviken att det blev som det blev. Jag gjorde en okej start och det såg bra ut efter omstarten, jag var till och med snabbare än Kevin Magnussen, men det är svårt att köra om här, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

– Sedan tog teamet in mig tidigt i depå. Jag vet inte varför, om de försökte överraska de andra teamen eller vad det handlade om. Det fungerade inte. Jag kom fel ut på banan, fastnade bakom andra förare och förstörde däcken. Den andra stinten var en katastrof.

Renaults danske förare Kevin Magnussen, som startade precis bakom Ericsson, körde in på den sista poängplatsen.

– Det är svårt att säga om vi hade kunnat ta poäng i dag, vi förstörde racet med den andra stinten. Det var fel däck vid fel tidpunkt, säger Ericsson.

– Det jag tar med mig till Malaysia är att den första stinten var väldigt bra.

Teamkollegan Felipe Nasr lyckades inte heller ta någon poäng, men han var 13:e man i mål och slog Ericsson som slutade på plats 17.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM