Nu väntar en direkt avgörande SM-final

SPORTBLADET

LULEÅ. Linköping hade vunnit säsongens alla fem möten.

Men när Luleå var pressat att vinna för att inte ge bort guldet inför rekordpubliken kom den första segern.

Nu kan seriesegraren ta ett historiskt guld i morgon.

– Det är vi som har kommandot nu, säger kaptenen Emma Eliasson.

Det var upplagt för en riktig rysare i SM-finalen. Linköping hade en seger med sig från det första mötet hemma och kunde i dag säkra guldet på bortais.

Men Luleå, med sin storpublik i ryggen, ville annat.

Visserligen hade man hoppats på att rubba Modos gamla slutspelsrekord från 2014 på 3449 åskådare, men de högljudda 3054 personerna på läktaren bjöds på en riktig målfest.

”Inte mänskligt”

Redan efter drygt två minuter tog laget som inte ens fanns för ett år sedan ledningen – och det med ett riktigt konstmål av Noora Tulus.

Och efter att inte ha lyckats få hål på Linköpings storspelande målvakt Florence Schelling i det första mötet lossnade det rejält på hemmaisen.

– Vi skjuter och skjuter och skjuter och det är inte mänskligt att ta varenda skott som kommer emot en. Det är två matcher i rad nu som hon haft runt 40 skott på sig, säger Luleåkaptenen Emma Eliasson.

Men först kom en riktig kalldusch i den första perioden när man slarvade i egen zon och släppte in hela tre mål trots spelövertag. Madelen Haug Hansen gjorde två av dem – och assisterade fram till det tredje.

Perioden slutade 3-2 till bortalaget och Luleåbacken Emma Eliasson var kritisk.

– Vi släpper till för enkla lägen och bjuder i stort sett på tre mål, säger hon.

Målfesten fortsatte

Det gjorde man inte i mittenperioden, där Michelle Karvinen och Mira Jalosuo vände matchen till 4-3.

Och i den tredje perioden fortsatte målfesten för hemmalaget. Rebecca Stenberg kom fri och satte slutresultatet 5-3 i början av perioden.

I morgon avgörs det om Luleå tar sitt första guld någonsin eller om Linköping tar sitt tredje raka.

LHC:s Madelen Haug Hansen är inte orolig.

– Vi förlorade den första kvarten mot HV och kom tillbaka. Vi har självförtroendet och har gjort det här förr. Flera i laget har varit med om sådana här viktiga matcher, dubbla SM-guld eller ett SM-guld. Det kommer bli viktigt när det ska avgöras, säger hon.

Luleås Michelle Karvinen:

– Jag hoppas det blir fullsatt. Det känns som hela Luleå och Norrbotten står upp för oss. Det känns som en extra utespelare på isen och vore helt otroligt att vinna inför dem.

ARTIKELN HANDLAR OM