Jurister: ”Johaug kan kräva miljonbelopp”

Foto: TT
Therese Johaug och Fredrik S. Bendiksen.
SPORTBLADET

Läkaren Fredrik S. Bendiksen medger att det var han som ordinerade läppkrämen Trofodermin till Therese Johaug.

Nu menar två norska jurister att den norska skidstjärnan borde kunna kräva skidläkaren och i förlängningen förbundet på miljonbelopp.

– Hon ska vara i samma ekonomiska situation som om det här inte hade skett, säger Aasmund Sandland, expert på dopningsfall och ersättningsfrågor till NRK.

Efter att Antidoping Norge yrkat på 14 månaders avstängning för Therese Johaug pekar mer eller mindre allt på att den här skidsäsongen är över för norskan.

Det innebär att hon förutom missade VM-guldchanser också går miste om miljonbelopp i intäkter. Förra året tjänade norskan, enligt Fis, i cirka 3,5 miljoner i rena prispengar.

Men enligt två norska jurister som NRK talat med kan det finnas fog för Johaug att kräva de pengarna av läkaren Fredrik S. Bendiksen och i förlängningen därmed från det norska skidförbundet som hyrt in Bendiksen på konsultbasis.

”Läkaren kan klandras”

Bendiksen var den som ordinerade krämen Trofodermin, innehållandes clostebol, till Therese Johaug.

– Det finns underlag för att läkaren ska kunna klandras för det rådet som gavs till Johaug, som saken framställs har han varit försumlig i sin rådgivning, säger advokaten Christian Lundin.

Christian Lundin tycker Johaugs ersättningskrav skulle stärkas av det faktum att skidförbundet valde att ersätta Martin Johnsrud Sundby för de pengar han förlorade i samband med att han felanvände den astmamedicin han var ordinerad.

”Hade brutit avtal”

Kollegan Aasmund Sandland pekar också på skillnaden mellan Wadas dopningskod, där Therese Joahaug är ensamt ansvarig för vad hon får i sig, och ett civilt mål där hon skulle kunna peka på att hon själv förbundit sig att följa läkarens rekommendationer i ett kontrakt med skidförbundet.

– Hade hon inte följt läkarens råd hade hon brutit det avtalet med förbundet, säger Sandland till NRK.

Varken Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort, Fredrik S. Bendiksens ombud eller skidförbundet vill kommentera frågan om ett skadeståndsmål i nuläget.

ARTIKELN HANDLAR OM