Därför hålls Johaugs svar i provet hemliga

SPORTBLADET

Lämnas ut 2017: Ökar bara spekulationerna annars

1 av 3

Frågorna har varit många.

Nu avslöjas anledningen till varför mängden clostebol Therese Johaug fått i sig hålls hemliga.

– Det finns ett samband mellan mängden av den förbjudna substansen och förklaringen om att de har tagit medicinen, säger påtalsnämndens Anstein Gjengedal.

I mitten av september åkte Therese Johaug, 28, fast för dopning.

Den norska skidstjärnan har hela tiden hävdat att hon fått i sig den anabola steroiden clostebol via en läppsalva för att behandla en solbränd läpp.

– Situationen är helt obeskrivlig. Jag har inte ord som kan beskriva hur jag mår. Men jag kan sitta här rakryggad och säga allt för jag har noll skuld i den här saken, sa en tårögd Johaug på en presskonferens.

Vill inte ha spekulationer

Johuag stängdes av i två månader i väntan på sin dom.

Och i tisdags kom påtalsnämnden, på uppdrag från Antidopning Norge, med rekommendationen att stänga av 28-åringen i 14 månader.

”Utövaren har inte med uppsåt eller med grov oaksamhet brutit mot dopningsreglerna”, skrev Antidopning Norge i ett uttalande.

Men samtidigt återstår frågetecken kring hur mycket clostebol Johaug fått i sig.

Och nu kan norska VG avslöja anledningen.

Påtalsnämndens chef Anstein Gjengedal säger till tidningen att man inte vill bidra till att öka medias spekulationer.

– Vi har pratat med sjukvårdspersonal, med kunskap inom dopning, som säger att mängden kan motsvara ett medicinbruk, säger Gjengedal.

Offentliggör värdena 2017

Gjengedal är rädd för att media skulle snappa upp värdena och kontakta medicinsk personal för att få värdena utvärderade.

– Såvitt vi kan se det finns det ett samband mellan mängden av den förbjudna substansen och förklaringen om att de har tagit medicinen. Ytterligare detaljer stannar i den rättsliga behandlingen, säger Gjengedal.

Värdena från Johaugs dopningsprov kommer dock att lämnas ut i samband med att den slutgiltiga domen av Domsutvalget fastställs. Troligen under inledningen av 2017.