Björgen om Johaug: ”Det är tufft för henne”

Foto: MARCUS ERICSSON
SPORTBLADET

Antidopning Norge vill se Therese Johaug avstängd i 14 månader.
Någonting som de övriga norska åkarna ännu inte vill uttala sig.

– Jag vill inte gå in på saken förrän det är helt avgjort. Det viktigaste för oss är att finnas här och stötta Therese, säger Marit Björgen.

Therese Johaug har fått sin första indikation på en eventuell dom, efter användandet av det förbjudna preparatet clostebol.

Antidopning Norge vill se stjärnan avstängd i 14 månader, någonting som Johaug själv ställer sig oförstående till.

”Jag förstår inte hur det som har skett kan ligga till grund för 14 månaders avstängning”, skrev hon i ett uttalande.

”Viktigaste är att finnas där”

Vad hennes kollegor tycker om påtalsnämndens besked får vi dock inte veta. Det norska skidlandslaget, som befinner sig i Lillehammer där världscupen går av stapeln i helgen, vill fortfarande inte uttala sig.

– Jag vill inte gå in på saken förrän det är helt avgjort. Det viktigaste för oss är att finnas här och stötta Therese, säger Marit Björgen, och menar att fokus enbart ligger på att göra bra resultat:

– Vi har fokus på det sportsliga, vi fokuserar på att göra ett bra jobb, det är det som Therese vill att vi ska göra, säger Marit Björgen.

”Tufft för Therese”

Björgen menar att Johaug mår dåligt, men att hon är fast besluten på att återvända till skidspåren.

– Det är tufft för Therese och dagarna går upp och ner men jag tror absolut att hon är fokuserad på att komma tillbaka, säger Marit Björgen.

Hur kan ni stötta henne?

– Det viktigaste är att finnas där. Hon har kört tävlingar i många år och plötsligt är allt borta. Det handlar om att vara en bra vännina. Vi är inne i en tuff tävlingsperiod så det är svårt att få tid, men vi har kontakt.

”En fri värld”

Någon som var snabb med att prata om beskedet kring Therese Johaug var konkurrenten Justyna Kowalczyk. Polskan var kort efter Antidopnings ”dom” framme med en hånfull och något kryptisk tweet.
Det norska skidlandslaget lägger dock ingen energi på det.

– Vi är inte i position att bestämma vad andra ska tycka. Det är en fri värld, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen.