”Inga unga drömmer om spel i Tre Kronor”

Foto: BILDBYRÅN

avHans Abrahamsson

SPORTBLADET

Pär Mårts, 63, lever pensionärslivet – men håller dörren öppen för en ny tränarutmaning.

För Sportbladet berättar han om anbuden från KHL, turerna kring hans medverkan i fiaskoprojektet Crowns och lösningen på alla nej tack från NHL-spelare.

Den tidigare förbundskaptenen ger också en känga till NHL och reflekterar över Tre Kronors uttåg ur World Cup:

– Vi har inte så många världsstjärnor som många tycks tro, säger Mårts.

När jag får tag på Pär Mårts har han och en kompis precis kommit hem till Västerås efter några dagar i sommarstugan i Svärdsjö.

– Vi har tapetserat och målat. Grävt och kört jord. Kört motorsåg.

Hur känns kroppen?

– Ja, jag sa det till kompisen när jag klev ur bilen ”fan, man är stel nu”.

Totalt 13 år som förbundskapten för Juniorkronorna och Tre Kronor.

De nio avslutande åren i rak följd. Först tre med Juniorkronorna. Sedan sex år med Tre Kronor.

För första hösten sedan 2007 ligger inte Mårts fokus på att ta ut säsongens första landslagstrupp.

– Det känns inte kostligt alls. Man är ju borta ur det där, jag går inte tänker i de termerna längre. Jag kände att tiden med Tre Kronor var exakt lagom, jag var färdig.

Hur ser Pär Mårts dagar ut nu?

– De ser bra ut. Visst är det lite av ett pensionärsliv, men jag har ett litet företag som jag jobbar med. Jag har egentligen jättemycket att göra. Dagarna bara flyger iväg.

Ryska regeringen stoppade KHL-bud

Han berättar att två konkreta tränaranbud har kittlat lite extra, men av olika anledningar blev det ingenting:

– Jag ville till Ryssland. Efter VM hade jag i stort sett klart med ett KHL-lag, men då kom ryska regeringen och sa nej, inga utländska tränare i Ryssland. Då rök det. Sedan var jag i (Dynamo) Riga och hälsade på och de var också till mig i Sverige. Men det blev för sent, kände jag. Jag ville ha med mig några killar att jobba med och då var de redan kontrakterade, säger Mårts och nämner namn som Fredrik Stillman.

Vad lockar med KHL?

– Kulturen på något sätt. Jag har varit med länge inom svensk hockey och vill ha något som är annorlunda. Som taggar igång mig, som gör det spännande. Vidare gillar jag rysk hockey och landet är inte alls tokigt. En fantastisk kultur blandat med allt annat.

På tal om KHL, hur aktuell var du egentligen för att träna Crowns?

– Jag pratade med Leif R (Carlsson) tre, fyra gånger under hösten. Det enda jag sa var att du måste ha klart med Svenska Ishockeyförbundet. Annars blir det ingenting. Om ni får okej från förbundet kan ni prata med mig. Något annat har jag inte sagt.

Enligt Leif R Carlsson tackade du nej till Crowns och blev sedan blåst av en KHL-klubb.

– Det stämmer inte. Det vet jag inte var han har fått ifrån.

”Klart jag tycker vi ska slå Europa”

World Cup då, hur mycket såg du?

– Alla Sveriges matcher i alla fall. Och någon match till. Europa mot något lag, minns inte vilket det var.

Dina intryck av Tre Kronors insats?

– (Lång tystnad)… Ja, jag tycker att när Zetterberg, Kronwall och Steen lämnade återbud försvann också en del av slagkraften. Vi var inte lika konkurrenskraftiga. Vi har några riktiga världsstjärnor, men vi har inte så jättemånga som många tycks tro. En del yngre är på väg att bli det men är inte där riktig än. Försvinner Zetterberg och Steen är vi inte så breda. Lag Europa gjorde det väldigt väldigt bra, men klart jag tycker att vi ska slå dem. Samtidigt sitter inte jag med infon varför vi inte fick allt att fungera. Kan bara konstatera att vi inte räckte till fullt ut.

Hur ser du på sättet Tre Kronor spelade på?

– Det blir lite NHL-stuk på det eftersom alla spelare är där. I NHL handlar det om att inte riskera något för att få det över sig och straffas hårt. Det präglade Sverige litegrann. Men så ser det ut i NHL när man ser alla matcher. Väldigt många puckar längs sargerna. Sarg ut, sarg in. Inte fastna. Det gillar jag inte för NHL har så enormt många skickliga spelare. Man skulle våga låta dem kreera mer, men det gör man inte.

Anpassade sig Tre Kronor för mycket till det?

– Jag tror det blir så för kulturen hos de här killarna är det tänket.

”Klart det är ett problem”

Under sina tre första år radade Mårts upp VM-silver, VM-guld och OS-silver.

Sedan gick det betydligt sämre.

Visserligen brons i Minsk 2014.

Men därefter ut i kvartsfinal två gånger om i de avslutande VM-turneringarna

– Det handlar väldigt mycket om vilket lag man får med sig. Det är spelarna som ska göra det, inte ledarna. Det är nyckeln i det hela och kan du inte ta ut de här killarna som ska spela förstafiolen är vi inte konkurrenskraftiga.

Är det ett problem att svenska spelare inte verkar lika positivt inställda till VM-spel som exempelvis finländare och ryssar?

– Klart det är ett problem, det har vi sett de senaste åren. Många nej är är på grund av skador, men rent generellt är det för många som tackar nej. Vi har kommit dit att alla unga spelare drömmer om NHL, inte om Tre Kronor. Då blir också handlandet därefter. Vi måste skapa en anda där vi får slå oss för bröstet att vi är svenskar, för svenska flaggan och nationalsången och att man vill bidra till det.

Ge ett konkret råd för hur vi ska få NHL-spelare att komma till VM?

– Familjen är väldigt viktig eftersom de är borta så mycket och sedan ska flyga över Atlanten. Att man har ork och tid så att någon tar hand om familjen och fixar så att de kan åka med. Det tror jag är en nyckel i det hela. Den resan har vi i alla fall börjat, att boka hotellrum och fixa och dona. Men det kanske ska finnas någon som jobbar med den delen långt innan turneringen startar.

Till sist, får vi se dig i ett bås igen?

– Ingen aning. Jag har haft förslag från både Sverige och övriga Europa som jag tackat nej till. Har svårt att se att jag hoppar på något i Sverige, så desperat är jag inte. Någon gång är allting slut och jag vet inte om det är nu eller om det ska fortsätta. 

ARTIKELN HANDLAR OM