Jultomten tidigt till allsvenska klubbarna

SPORTBLADET

Nära 1,7 mkr vardera extra från Uefa tack vare MFF-framgångar

Tack vare Malmö FF:s framgångar i Champions League får varje allsvensk förening 1,6 miljoner kronor extra i bidrag från Uefa.

– Daniel Andersson får kanske en liten överraskningspresent från oss som tack vid nästa möte, säger Gif Sundsvalls sportchef Urban Hagblom.

Jultomten kom tidigt till många allsvenska fotbollsklubbar i år.

I dag meddelar Sef (Föreningen Svensk Elitfotboll) att Uefas solidaritetsbidrag till de svenska klubbarna ökar från 700 000 kronor per förening till nära 2,4 miljoner kronor.

1,7 mkr extra

Det innebär 1,7 miljoner kronor extra till var och en av de allsvenska klubbarna tack vare Malmö FF:s framgångar i Champions League.

MFF själva får dock inte ta del av solidaritetsersättningen från Uefa och pengarna är dessutom öronmärkta för klubbarnas ungdomsverksamhet.

Föreningarna måste presentera en verksamhetsplan för att visa att pengarna till 100 procent går till ungdomsverksamheten, skriver Sef på sin hemsida.

– Det är väldigt fina pengar och en ökning som vi inte räknat med, säger Gif Sundsvalls sportchef Urban Hagblom till Sportbladet.

– En stor del av svensk fotboll får rikta ett tack till Malmö FF. Deras framgångar är väldigt positiva för många av oss. Det kanske blir en överraskning till Daniel Andersson (MFF:s sportchef) vid nästa möte.

Vänder minus till plus?

Giffarna redovisade en förlust på en miljon kronor i senaste bokslutet så ett extra tillskott på 1,6 miljoner kronor vid en omsättning på runt 40 miljoner kronor är verkligen välkommet.

Även om du kanske gärna hade använt pengarna för att värva spelare?

– Pengarna kommer lika mycket till nytta, om inte mer, i vår ungdomsverksamhet. Vi behöver pengar där också och det är en otrolig viktig del i vår verksamhet. Där lägger vi grunden till våra framtida framgångar, säger Hagblom.

Även sportsligt och ekonomiskt hårt trängda lokalrivalen Helsingborgs IF tog emot dagens besked på ett positivt sätt.

– Vi är glada åt pengarna, men vi har samtidigt en tuff situation. Det hade varit roligare att kunna använda ett extra tillskott med lite mer lugn och ro runt oss, säger HIF:s ekonomichef Mikael Lundborg.

"Inget vi räknat med"

HIF meddelade vid ett medlemsmöte att prognosen 2016 pekar mot ett underskott kring någon miljon och eget kapital strax över noll kronor.

– Då hade vi inte räknat med en så här stor utbetalning från Uefa så det är bara positivt. Samtidigt är vi så luttrade att vi nästan inte vill ropa hej förrän pengarna är på kontot, säger Mikael Lundborg.

ARTIKELN HANDLAR OM