Svensk succé – men mästartränare kritisk

SPORTBLADET

Jack Majgaard Jensen: "Kommer få problem i framtiden"

Damlandslaget skrällde sig vidare till semifinal efter en sensationell seger mot världsettan USA.

Men FC Rosengårds tränare känner sig mest bekymrad.

"Jag skulle bli väldigt besviken om allt handlar om hur bra Sverige varit när de kommer hem från OS. Då kan Sverige få stora problem", skriver Jack Majgaard Jensen på Facebook.

Pia Sundhages landslag såg ut som ett slaget landslag i gruppspelet och krånglade sig vidare efter svaga prestationer, där 1-5-förlusten mot Brasilien stack ut som den mest negativa.

När man ställdes mot regerande mästarlaget USA i kvartsfinalen var det inte många som trodde på vidare avancemang men efter en praktskräll tog man sig till semifinal efter ett straffdrama.

"Allt inom en vecka.."

Det allsvenska mästarlaget Rosengårds tränare Jack Majgaard Jensen har följt de svenska damerna – och känner en stor oro.

I ett långt inlägg på Facebook delar dansken med sig av sina tankar:

"Jag har svårt att bara se på saker svart eller vitt. Efter Brasilien-matchen kritiserades de svenska spelarna och ledarna för det mesta, mycket på grund av att de saknade en spelidé. Nu efter USA-matchen är de genier, en välfungerande enhet. Allt inom en vecka", inleder han.

Han resonerar vidare att resultaten är logiska. Att Sverige är ett lag som kämpar väl och lever på motståndarnas misstag och att problemet ligger i att man inte lyckas i matcher där man förväntas föra spelet.

"Flesta borde vara överens"

"Jag tror att de flesta är överens om att vi borde starta en diskussion om hur vi ska utveckla svensk fotboll i stället för att skrika hur dåliga eller bra vi är. Och då den stora utmaningen för de flesta lagen, däribland Sverige, är att vinna en match genom en välfungerande offensiv är det det som diskussionen borde handla om", skriver han.

Majgaard Jensen menar att Sverige kan 'få stora problem i framtiden' och nämner EM i Nederländerna redan 2017.

"Där får Sverige räknas som favorit mot Danmark, Norge, Nederländerna, Schweiz med flera. Och är de kloka låter de Sverige ha bollen".

"Det blir ingen bättre av"

Diskussionen han efterlyser tycker han har saknats efter framgångarna i F19- och U21-landslagen och tränaren menar att ansvaret för det ligger hos såväl förbundet som media.

"Har vi spelare som är skickliga nog i ett spelförande lag? Hur utvecklar vi morgondagens spelare? Tränar de tillräckligt mycket, tränar de rätt, hur ser deras träningsmiljö ut, hur matchas de, osv?

"Det är inte bara förbundet utan också journalister som har ett ansvar för att vi får rätt diskussion, så att vi kan skapa framgångarna. Så att det inte bara blir ryggdunkar eller bödlar".

Sverige möter Brasilien på tisdag.

ARTIKELN HANDLAR OM