Salminen missade medalj i finnjolle

SPORTBLADET

Nu ska han bli pappa

RIO DE JANEIRO. Det blev ingen medalj för Max Salminen.

Svensken fick inte till det i medaljracet och slutade sexa totalt.

– Det är klart att man är besviken, säger 27-åringen.

Max Salminen vann OS-guld i starbåt i London tillsammans med Fredrik Lööf. I Rio seglade han för en ny medalj, men den här gången ensam i finjolle.

Salminen låg femma inför finalracet, men hade bara fem poäng upp till bronset. För att knipa det behövde han ha fyran Caleb Paine bakom sig och trean Ivan Kjakovic tre båtar efter sig.

Guldet till britten

Det fanns en liten chans på silvret, men då behövde serben Vasilij Zbogar sluta sist samtidigt som Salminen vann.

27-åringen började bra, men det gjorde även Paine och Kjakovic. Amerikanen var först vid första märket och Salminen rundade på en sjätteplats, precis före kroaten.

Amerikanen hade en ledning 39 sekunder före svensken. Paine fortsatte att dra ifrån och Salminen kunde aldrig hota och slutade åtta i finalen och sexa totalt.

– Det är klart att man är besviken. Man går in med inställningen att ta medalj. Med en sådan chans som jag hade i dag såg jag det som min chans och mitt läge. Om man blir fyra eller sexa är skitsamma, säger Salminen som valde en egen väg på vänsterkanten.

– När han (Paine) fick ett sådan stor ledning i ett sådant tidigt skede var jag tvungen att gå extra mycket på attack, därför trillade jag ner lite grann. Jag tyckte inte att det var en hel chansning.

Vad kunde du ha gjort annorlunda?

– Inte så himla mycket. Jag hade en plan och genomförde den. Sedan funkade inte det. Det är som det är.

Ska bli pappa

Salminen hoppas på en fortsatt satsning i finnjolle, men först ska han bli pappa.

– Jag ska bli pappa om bara en halv månad. Allt är lite oklart nu med vilka klasser som stannar kvar i OS. Jag hoppas så klart att min finnjolle är klar för som det ser ut i dag är det den enda klassen jag kan segla med mina fysiska förutsättningarna, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM