– Medaljen ligger längst ner i lådan

SPORTBLADET

RIO DE JANEIRO. I dag hoppas Emma Johansson ta OS-guld innan hon börjar trappa ner.

Lyckas hon hamnar medaljen längst ner i en låda där en viss silverpeng från Peking också är nerknökad.

– Man kanske tar fram den någon gång då man får barnbarn, säger hon.

Foto: 2008 blev Emma Johansson ”Silver-Emma” med hela svenska folket.  Foto: AP

Snart är karriären över. Emma Johansson har förvisso kontrakt med sitt stall över nästa år också, men hon ämnar inte satsa fullt på världscupen längre. Lusten ska styra tävlandet.

För åtta år sedan vann hon silver i Peking, nu håller hon guld som ett realistiskt mål trots att Sverige har ett sämre lag än exempelvis Nederländerna, Italien och USA.

– Vi har en bana som är stentuff, det kommer att bli en jättehård tävling där lagkörnignen kommer att bli väldigt viktig. Vi ska dela på arbetsuppgifterna längs med vägen så att jag kan få en så lätt resa som möjligt till den långa klättringen som är lång och tuff, säger hon.

"Då ska det vara kris"

Emma Johansson är en jämn toppåkare som sällan vinner men heller inte brukar hamna långt efter segraren. Inför linjeloppet berättar hon om rutinerna i samband med tävling.

– Jag är väldigt vidskeplig. Bara allmänt. You name it. Jag tar aldrig på mig något nytt, till exempel. Då ska det vara kris, att du hamnar i ledartröja och tar på den. Då är det en positiv situation som inte går att undvika, säger hon.

Vad är det värsta som kan hända? Att du vaknar på morgonen och har slut på tandkräm?

– Nej då. Det skulle aldrig hända. Efter åtta år på den här nivån: är något viktigt så sker det inte.

Samtalet halkar in på något intressant. Emma Johansson är en av få svenskar som har en OS-medalj hemma, men det är inget hon stoltserar med.

– Den ligger längst ner i lådan fortfarande, säger hon.

"Ska köra hem guldmedaljen"

Varför?

– Ja, men var ska den vara någonstans? Så länge man är upptagen med att jaga nya mål hittar du ingen medalj hemma hos mig.

När du slutar då?

– Då vet jag inte. De kanske blir liggande därnere. Man kanske tar fram den någon gång då man får barnbarn.

Klockan 17.15 börjar linjeloppet som är tufft och krävande, vilket passar en lätt och hårdkämpande cyklist som Johansson.

– Vi ska vara öppna för allt. Det är där planen ligger. Vi ska göra allt vi kan för att köra hem den där guldmedaljen, säger hon.

… som också hamnar längst ner i lådan?

– Ja.

* Utöver Emma Johansson deltar också Emilia Fahlin och Sara Mustonen i linjeloppet klockan 17.15. Målgången är placerad på den kända stranden Copacabana.

ARTIKELN HANDLAR OM